Volledig scherm
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. © ANP

Klimaatakkoord dreigt te floppen: ‘Kabinet frustreert overleg’

Onderhandelaars zien de droom van een effectief Klimaatakkoord langzaam maar zeker in duigen vallen. Het kabinet krijgt daarvan de schuld: dat blokkeert belangrijke maatregelen, luidt de kritiek van de klimaattafels.

Deze krant sprak met een tiental onderhandelaars aan verschillende klimaattafels. Zowel milieuclubs als industriële partijen klagen dat het kabinet de toch al stroperige onderhandelingen extra frustreert door torenhoge eisen te stellen aan voorgestelde oplossingen.

De CO2-uitstoot in Nederland moet in 2030 bijna de helft minder zijn. Ingrepen om dat te bereiken, zoals de overgang naar elektrisch rijden, moeten worden betaald uit de bestaande begroting, zo eist het kabinet. Dat betekent dat subsidies voor elektrische auto’s alleen mogelijk zijn door bijvoorbeeld de wegenbelasting of de accijns op benzine te verhogen.

Taboe

Ook wil het kabinet naar verluidt geen extra taken erbij krijgen, zoals een toename van toezicht of inspecties. Verder heeft de coalitie bepaalde oplossingen ‘taboe’ verklaard in het regeerakkoord. ,,Rekeningrijden is een goed voorbeeld van zo’n taboe”, vertelt een woordvoerder van Natuur en Milieu namens vier onderhandelende natuur- en milieuorganisaties. ,,Maar we zien ook elders blokkades, zoals bij de verduurzaming van de landbouw of het openbreken van het infrastructuurfonds om meer geld richting openbaar vervoer of fiets te duwen.”

Ook vanuit de industrie komen klachten. ,,De kaders van de overheid zijn te strikt”, meldt een zegsman die niet met zijn organisatie in de krant genoemd wil worden. ,,Op deze manier is het schier onmogelijk om uiteindelijk een goede deal te sluiten. We moeten telkens door een hoepel springen, maar ruimte is er niet of nauwelijks.”

‘Gigantisch complex’

De Woonbond vreest dat straks geen geld beschikbaar komt voor het verduurzamen van miljoenen huurwoningen. Alle betrokkenen constateren dat het onderhandelingsproces door de blokkades ‘gigantisch complex‘ is.

Een woordvoerder van minister Wiebes van Klimaat zegt dat de voorwaarden vanuit het kabinet al sinds begin dit jaar bekend zijn. Hij zegt dat de onderhandelaars er nog altijd naar streven om op 21 december een akkoord te presenteren. ,,De criticasters proberen kennelijk tot het laatste moment hun zin te krijgen”, aldus een ingewijde uit de leiding van het klimaatoverleg.