Klimaatdemonstranten verstoren vergadering Tweede Kamer

videoEen tiental klimaatdemonstranten heeft vanmiddag de vergadering van de Tweede Kamer verstoord met een protest. De demonstranten riepen protestleuzen en hadden spandoeken met onder meer ‘De Tijd Dringt’ erop. Die hadden ze binnengesmokkeld door ze als rokjes te dragen. Ook riepen ze leuzen, samen met enkele andere activisten. Een aantal van hen is aangehouden.

De demonstranten van de groep Extinction Rebellion braken in tijdens de wekelijkse stemmingen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Terwijl vrijwel de gehele Kamer aanwezig was, begon de groep plots te schreeuwen. De demonstranten werden door agenten en andere toegesnelde bewakers verwijderd van de publieke tribune. Tegenstribbelende betogers werden over de grond naar buiten gesleept. Daar zongen ze gewoon door: ,,I hear the voice of my great granddaughter, saying climate justice now’’, was een van de teksten.

De politie heeft twaalf mensen opgepakt die zich op de publieke tribune misdroegen. Ze zijn aangehouden vanwege het verstoren van een openbare vergadering. Volgens een woordvoerder van de organisatie zijn dertien actievoerders opgepakt.

Volledig scherm
De activisten werden direct van de tribune gehaald © Tweede Kamer

Biodiversiteit

De actievoerders protesteerden tegen een besluit van de Kamer. Een meerderheid wilde geen noodtoestand uitroepen voor het klimaat en de biodiversiteit. Oproepen daartoe van de Partij voor de Dieren werden verworpen.

De activisten protesteerden ook buiten de Kamer. Extinction Rebellion is een van oorsprong Britse beweging, die een forsere aanpak van de klimaatverandering eist.

  1. Kamerfractie VVD staat niet te springen om rijksgeld in nieuwe stadsbrug Rotterdam te steken

    Kamerfrac­tie VVD staat niet te springen om rijksgeld in nieuwe stadsbrug Rotterdam te steken

    De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt dat er niet zomaar 200 miljoen euro rijksgeld kan worden gestoken in een nieuwe stadsbrug in Rotterdam. Dat zegt VVD-Kamerlid Remco Dijkstra, woordvoerder mobiliteit, in een reactie op het akkoord dat de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam vorige week hebben bereikt over de komst van een oeververbinding tussen Rotterdam-Kralingen en –Feijenoord.