Klimaatdemonstranten verstoren vergadering Tweede Kamer

videoEen tiental klimaatdemonstranten heeft vanmiddag de vergadering van de Tweede Kamer verstoord met een protest. De demonstranten riepen protestleuzen en hadden spandoeken met onder meer ‘De Tijd Dringt’ erop. Die hadden ze binnengesmokkeld door ze als rokjes te dragen. Ook riepen ze leuzen, samen met enkele andere activisten. Een aantal van hen is aangehouden.

De demonstranten van de groep Extinction Rebellion braken in tijdens de wekelijkse stemmingen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Terwijl vrijwel de gehele Kamer aanwezig was, begon de groep plots te schreeuwen. De demonstranten werden door agenten en andere toegesnelde bewakers verwijderd van de publieke tribune. Tegenstribbelende betogers werden over de grond naar buiten gesleept. Daar zongen ze gewoon door: ,,I hear the voice of my great granddaughter, saying climate justice now’’, was een van de teksten.

De politie heeft twaalf mensen opgepakt die zich op de publieke tribune misdroegen. Ze zijn aangehouden vanwege het verstoren van een openbare vergadering. Volgens een woordvoerder van de organisatie zijn dertien actievoerders opgepakt.

Volledig scherm
De activisten werden direct van de tribune gehaald © Tweede Kamer

Biodiversiteit

De actievoerders protesteerden tegen een besluit van de Kamer. Een meerderheid wilde geen noodtoestand uitroepen voor het klimaat en de biodiversiteit. Oproepen daartoe van de Partij voor de Dieren werden verworpen.

De activisten protesteerden ook buiten de Kamer. Extinction Rebellion is een van oorsprong Britse beweging, die een forsere aanpak van de klimaatverandering eist.

 1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
  commentaar

  Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

  Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.
 1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
  Opinie

  Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

  In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.