Volledig scherm
© Sharon Dijksma. ANP

Klimaatpanel VN gered na noodoproep Dijksma

Het klimaatpanel van de VN kan doorgaan met zijn werk. Door het wegvallen van de Amerikaanse steun stond de toekomst van het IPCC op losse schroeven, maar Europa besloot vandaag in Luxemburg het  tekort van 1,8 miljoen euro aan te vullen.

Quote

Vandaag laat Europa zien met het steunen van het VN-klimaatpanel pal achter de kli­maat­we­ten­schap en motor van het Parijs-akkoord te staan

Sharon Dijksma

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu riep haar EU-collega's op hun bijdrage te verhogen. Met succes: ministers uit Oostenrijk, Duitsland, Finland, Slowakije, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk deden toezeggingen. De Europese Commissie verviervoudigt haar jaarlijkse bijdrage naar ruim 6 ton. Vanaf 2019 wordt dat 1,5 miljoen per jaar.

,,Ik ben erg opgetogen'', aldus Dijksma, die vorige week al aankondigde de Nederlandse bijdrage te verdubbelen met 100.000 euro in twee jaar. ,,Vandaag laat Europa zien met het steunen van het VN-klimaatpanel pal achter de klimaatwetenschap en motor van het Parijsakkoord te staan. IPCC is de komende jaren cruciaal voor het meten van de wereldwijde ambitie als het gaat om het halen van de klimaatdoelstellingen die we in Parijs hebben afgesproken.''

Dijksma had de andere milieubewindslieden vooraf opgeroepen te
crowdfunden. ,,1,8 miljoen is niet zo veel, een kleine stap voor ons, maar het is een enorm belangrijk signaal.''

Veroordeling

Het Amerikaanse besluit uit het milieuverdrag van Parijs te stappen, is niet goed gevallen in Europa. De ministers veroordeelden het besluit van de nieuwe president Trump, maar zien het niet als het eind van het akkoord. ,,194 andere landen hebben het ondertekend'', aldus Dijksma hoopvol. 

De EU blijft achter de doelstellingen staan en gaat onder meer nauwer samenwerken met Amerikaanse steden en staten, zoals Californië, maar ook met landen als China. Dijksma wees erop dat klimaatactie is geboden en veel kansen biedt voor het zakenleven en de werkgelegenheid.