Klimaatspijbelaars sluiten nieuwe acties toch niet uit na gesprek met ‘aardige man’ Rutte
video/updateDe klimaatspijbelaars die vanavond een uur lang hebben gepraat met premier Rutte leken hun protest na dat gesprek aanvankelijk wat af te zwakken. Ze zouden volgende week donderdag niet opnieuw actievoeren voor een beter klimaatbeleid. Later kwamen ze daar in een tweet op terug. ‘We zijn nog niet tevreden. Daarom zullen we binnenkort weer met acties komen'.
Vóór het gesprek met de minister-president zei scholier Stijn Warmenhoven (17) het nog vol overtuiging: ‘We laten ons níet inpakken’. Aan het begin van de avond mocht hij met vijf andere klimaatstakers naar het Torentje, op uitnodiging van premier Rutte en minister Eric Wiebes van Klimaat. De Haagse scholieren van de actiebeweging Youth for Climate zijn de drijvende kracht achter de landelijke scholierenstaking van afgelopen donderdag.
,,Rutte is een hele aardige man”, vertelt Stijn ruim een uur later. Hij staat met zijn klasgenoten in het licht van de draaiende camera’s, voor een horde journalisten die hen heeft opgewacht op het Binnenhof. De scholieren zeggen dat het een ‘goed gesprek’ was. Maar ook dat het nu ‘wachten is op de doorberekeningen van het voorlopige Klimaatakkoord’.
Gezwicht?
Zijn de klimaatspijbelaars dan toch gezwicht voor de politieke praatjes van de premier? Nee hoor, verzekert Stijn. Hij zegt dat hij in het Torentje ‘direct in de aanval’ is gegaan. ,,We hebben duidelijk gemaakt dat het kabinet met betere klimaatmaatregelen moet komen. Rutte zag dat we het heel erg meenden.”
Maar vervolgens leken Rutte en Wiebes de scholieren er wél van te overtuigen dat staken voorlopig geen zin heeft. Ze lijken hun protest af te zwakken na afloop van het gesprek. ,,In maart komen de doorberekeningen van de klimaatvoorstellen, dat wachten we nu af”, zegt Stijn. ,,Maar als er daarna te weinig gebeurt, gaan we gewoon weer actievoeren en spijbelen voor het klimaat.”
Volgens de 17-jarige Pieter Lossie hebben de scholieren een belangrijk punt binnengehaald: de premier heeft beloofd meer te doen aan ‘jongerenparticipatie’. ,,Bij de klimaatonderhandelingen zitten bijna alleen maar oude mannen aan tafel”, zegt Pieter. ,,Ik heb Rutte gevraagd hoe dat kan, maar daar wist hij geen antwoord op. Hij heeft beloofd daar in de toekomst beter op te letten.”
Maar dan volgt een tweet van Youth for Climate. ,,Hoewel we een goed gesprek hebben gehad, zijn we nog niet tevreden. Daarom zullen we binnenkort weer met acties komen’’, valt te lezen. Romy van der Wansem, een van de actievoerders, zegt in een reactie: ,,We hadden een goed gesprek, maar we sluiten niet uit dat we volgende week gaan staken. Morgen komen we bij elkaar en hakken we de knoop door.”
Andere stakingen
Wat andere jonge klimaatstakers in Nederland doen, moet nog blijken. In onder meer Amsterdam hebben leerlingen morgen wel schoolstakingen voor het klimaat gepland. Mogelijk gaan dus ook de acties op volgende week donderdag nog door.
Zo’n 15.000 scholieren voerden vorige week actie op het Haagse Malieveld voor betere en strengere klimaatmaatregelen. Ze liepen met borden en spandoeken met teksten als ‘Geen gelul, uitstoot naar nul’ en ‘Help het klimaat voordat de wereld vergaat’.
Rutte prees de leerlingen voor hun actie en noemde het een ‘belangrijk signaal’ dat jongeren zo betrokken zijn. Maar hij vindt ook dat Nederland al veel doet voor het klimaat. Na een ferme klop op de schouders van Stijn liet Rutte vanavond weten ná de doorrekening van het voorlopige Klimaatakkoord met de jongeren verder te willen praten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
121
Partijen pleiten voor grotere Tweede Kamer
Het aantal zetels in de Tweede Kamer moet worden uitgebreid. Daarvoor pleiten PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en Volt. De partijen denken dat de Kamer dan beter haar werk kan doen. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
10
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
podcast
Oorlogstaal en het ‘populisme’ van Caroline van der Plas
De demonstratie van tienduizenden boeren in Stroe zette het grote stikstofdebat nog wat verder onder druk. Dat maakte meteen veel duidelijk: minister Christianne van der Wal houdt vast aan haar plannen, collega Henk Staghouwer leverde ‘broddelwerk’ af en in de Kamer is Caroline van der Plas het boeren-oppositielid numero 1. Maar gaat dat gepaard met populisme?
-
PREMIUM
Vliegen, boeren, bouwen: ineens lijkt er niets meer te kunnen
Minder vliegen vanaf Schiphol. Minder koeien in de wei. Woningbouwprojecten die jaren vertraging oplopen. Lang dachten we allerlei milieuregels te kunnen plooien. Nu wil het kabinet dat we er snel aan voldoen. -
Geen twijfel bij D66: leden staan pal achter stikstofbeleid kabinet
D66 staat als een blok achter de stikstofplannen van VVD-minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Een motie daartoe is vanmiddag unaniem door de D66-leden aangenomen op het partijcongres. -
PREMIUMColumn90
Nooit was er emotie, maar nu Sophie Hermans persoonlijk wordt geraakt, zijn er blijkbaar grenzen overschreden
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.