KLM: Ingreep op Schiphol zorgt niet voor minder geluidsoverlast en is slecht voor economie
Het besluit van het kabinet om het aantal vluchten op Schiphol fors terug te brengen, is slecht voor de economie en zorgt niet voor minder geluidshinder. Dat stelt luchtvaartmaatschappij KLM.
Het kabinet wil het aantal vluchten op Schiphol vanaf eind volgend jaar terugdringen naar maximaal 440.000 vluchten per jaar. Volgens minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) is dat nodig omdat de luchthaven al een aantal jaar niet de benodigde vergunningen heeft. ,,We moeten de overlast voor de omgeving en het stikstofprobleem oplossen’’, zegt hij.
Schiphol mag van het kabinet de geluidsnormen niet meer overschrijden. ,,We gedogen eigenlijk te veel vluchten op Schiphol. Daar gaan we nu mee ophouden. Dat heeft tot gevolg dat 60.000 vluchten per jaar minder kunnen verwerken. Dat is een heel, heel ingrijpend besluit. Maar we moeten het belang van de omwonenden en een betere leefomgeving meewegen.”
Negatieve gevolgen
De grootste gebruiker van Schiphol, luchtvaartmaatschappij KLM, wijst op de ‘grote negatieve gevolgen’ van het kabinetsbesluit. ,,De hubfunctie van KLM en Schiphol wordt hierdoor sterk ondermijnd”, stelt KLM. ,,Krimp heeft niet het verwachte effect op het aantal geluidsgehinderden. Met minder vliegbewegingen krijgen toch meer mensen last van het geluid.” Ook wordt de stikstofproblematiek in Nederland er volgens de maatschappij niet mee opgelost, ‘omdat de luchtvaart verantwoordelijk is voor slechts circa 1 procent van de stikstofdepositie’.
Ook andere luchtvaartmaatschappijen zijn boos. ,,Het lijkt er sterk op dat het kabinet bewust bezig is de luchtvaart de nek om te draaien en daarmee Nederland het lelijke eendje van Europa te maken”, zegt voorzitter Marnix Fruitema van Barin, de belangenvereniging van in Nederland actieve luchtvaartmaatschappijen.
In geen enkel land worden volgens Fruitema zulke maatregelen genomen als in Nederland. Hij somt op: ‘verdriedubbeling van de belasting op tickets, geluidsheffingen van honderden miljoenen, en cumulatieve verhoging van de havengelden van 37 procent over de komende drie jaar’.
Werkgelegenheid
De luchtvaartsector kampt nog altijd met de gevolgen van de coronapandemie, waardoor ze twee jaar lang veel verlies leed. Volgens Harbers wil het kabinet de sector perspectief bieden. ,,Dit zal niet tot verlies van werkgelegenheid leiden’’, zegt hij. Hij denkt dat Schiphol met 440.000 vluchten per jaar de belangrijkste internationale verbindingen overeind kan houden.
Vakantievluchten moeten in de toekomst meer vanaf het ‘eventueel te openen’ Lelystad Airport vertrekken. Dat vliegveld is echter nog lang niet open. Lelystad Airport heeft nog geen natuurvergunning. Het kabinet stelt de opening daarom uit tot in elk geval de zomer van 2024.
Ook ondernemerskoepel VNO-NCW maakt zich zorgen over het besluit om het aantal vluchten op Schiphol te laten krimpen en het verdere uitstel van de opening van vliegveld Lelystad. ,,Het is absoluut noodzakelijk dat de geluidsoverlast en emissies fors afnemen. Daar moet echt versneld werk van worden gemaakt, maar krimp bedreigt het netwerk van directe verbindingen dat cruciaal is voor Nederland’’, zegt VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen. Ze wijst erop dat Nederland meer dan 30 procent van zijn welvaart verdient door internationaal zaken te doen.
Bekijk onze video's over de chaos op Schiphol in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
159
Kabinet wil biologische boeren ontzien bij stikstofaanpak
Het kabinet gaat bestuderen hoe biologische boeren ontzien kunnen worden bij de stikstofaanpak. Dat heeft minister Christianne van der Wal (VVD) beloofd aan natuur- en milieuorganisaties in een gesprek onder leiding van Johan Remkes. -
Premier Rutte praat morgen met top kabinet over vele crises in het land
Premier Mark Rutte, enkele belangrijke ministers en de fractievoorzitters van de coalitiepartijen komen morgenavond samen om te praten over de vele crises waar Nederland momenteel mee kampt. Het gaat daar onder andere over de koopkracht, het asielbeleid en het stikstofdossier. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom wéér een coronaprik? En 4 andere vragen over de nieuwe vaccinatiecampagne
Vanaf september krijgen alle 12-plussers een nieuwe coronavaccinatie. Wordt dat de laatste coronaprik? En waarom is het nog nodig met de veel mildere omikronvariant? Vijf vragen. -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.”
-
commentaar122
Elk land krijgt de premier die het verdient
Mark Rutte wordt verweten geen visie te hebben, maar zodra hij met iets komt, is de vraag wat dat per huishouden kost, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
Werkgevers willen coronatoegangsbewijs wel als optie: ‘Als laatste redmiddel’
De omstreden coronapas moet terug in de juridische gereedschapskist van het kabinet, vinden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. Ook de cultuursector ziet heil in de QR-code als laatste redmiddel mocht het coronavirus toch nog heftig opleven.