Klokkenluider werd ‘afgeluisterd door justitie’
De klokkenluider die interne alarm sloeg dat er gerommeld werd met de resultaten van wetenschappelijk onderzoek voor het Ministerie van Justitie, is maandenlang afgeluisterd door justitie.
Delen per e-mail
De klokkenluider, de inmiddels gepensioneerde Marianne van Ooyen, leidde de zogenoemde WODC-affaire in. Daaruit bleek dat uitkomsten van onderzoek door het wetenschappelijke instituut van het ministerie, het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC), soms werden aangepast zodat het de minister beter uitkwam bij het voeren van beleid.
Respect
Omdat die affaire uitlekte, startte de Rijksrecherche een onderzoek. Dat was al opvallend, omdat minister Ferd Grapperhaus in de Tweede Kamer juist uitgebreide complimenten had gemaakt aan Van Ooyen. Hij zei onder meer tijdens een debat waar Van Ooyen bij was, dat zij zelfs ‘groot respect’ verdiende. ,,En complimenten is misschien nog wat stijfjes uitgedrukt. Het verdient groot respect dat je als individu op enig moment in een organisatie aan de kaak stelt dat je de stellige overtuiging hebt dat iets niet goed loopt.’’
Volgens Van Ooyen werd ze echter op dat moment al afgeluisterd om te achterhalen of en aan wie zij informatie had gelekt. Tegen NRC Handelsblad zegt ze daarover: ,,Moet je nagaan. Op het moment dat de minister mij rehabiliteerde, werd ik afgeluisterd. Daarvoor en daarna ook.”
Lek
Nieuwsuur zegt dat naast Van Ooyen ook een ‘nog werkzame ambtenaar van het ministerie is’ afgeluisterd door de Rijksrecherche. Daarnaast zou ook een rechter (rechter-plaatsvervanger) zijn getapt ‘die eerder als vertrouwenspersoon en integriteitscoördinator op het ministerie werkte’.
De VVD in de Tweede Kamer wil opheldering over de kwestie. ,,Wie een misstand meldt moet veilig zijn en beschermd worden. Ook, of misschien wel juist, bij het ministerie van Justitie en Veiligheid,” zegt Kamerlid Jeroen van Wijngaarden.
De WODC-affaire leidde uiteindelijk tot het vertrek van de directeur van het instituut én die van een topambtenaar die zich met de afwikkeling bemoeide. Een drietal commissies deed ook onderzoek, één ervan concludeerde heel hard dat ambtenaren vaker probeerden om onderzoeken probeerden te manipuleren.
Affaire
Minister Grapperhaus kondigde na de affaire verschillende maatregelen aan, zoals het op afstand plaatsen van het WODC ten opzichte van het ministerie. Nu is deze nog letterlijk in het departement gevestigd.
Grapperhaus heeft altijd gezegd dat hij zich niet met het onderzoek van de Rijksrecherche heeft bemoeid.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMinterview
Jesse Klaver: ‘Wat we onze kinderen aandoen, dat kán niet’
In schoolklassen moeten maximaal 21 leerlingen zitten. GroenLinks wil dat die groepsgrootte wordt vastgelegd in het nieuwe regeerakkoord. De maatregel kost zo’n 1,5 miljard euro, een bedrag waar vooral beleggers voor moeten opdraaien via een transactietaks. -
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over. -
Technologie Kieswijzer: wat denken politieke partijen over privacy, nepnieuws en machtige techbedrijven?
Over een kleine maand vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Dat betekent niet alleen dat er overal campagne-uitingen opduiken, maar ook flink wat kieswijzers. Een kieswijzer geeft doorgaans een goede weergave van jouw mening op het politieke spectrum, maar een onderwerp dat steeds belangrijker wordt wil nog wel eens ontbreken. -
Topambtenaar ministerie van Justitie weg om WODC-lek
De tweede man van het ministerie van Justitie en Veiligheid stapt op. Topambtenaar Ronald Barendse was in opspraak geraakt omdat hij zich zou hebben bemoeid met het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar het lekken van stukken over de zogenoemde WODC-affaire. -
Topambtenaar laconiek over gemaakte fouten in WODC-affaire
Het ministerie van Justitie en Veiligheid vindt helemaal niet dat het fouten heeft gemaakt in de WODC-affaire. Dat blijkt uit een interne brief die de hoogste ambtenaar aan medewerkers van zijn departement heeft gestuurd.
-
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden. -
PREMIUMColumn
Ik snap heel goed waarom Rutte liever geen snoeiharde campagne heeft
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen.