Volledig scherm
Premier Mark Rutte. © ANP

Knieval Rutte: Ik wekte verkeerde indruk over memo's

Premier Mark Rutte heeft vanmiddag de hand in eigen boezem gestoken in de rel rond de geheime memo's over de afschaffing van de dividendbelasting. ,,Ik heb eerder onbedoeld de indruk gewekt dat er helemaal geen stukken zouden bestaan."

Quote

Ik zeg naar eer en geweten: ik had het kunnen weten, maar ik wist het niet

Premier Mark Rutte

Rutte verwees in zijn beantwoording naar het debat over de regeringsverklaring in november vorig jaar. ,,Ik heb daar gezegd dat ik geen herinnering heb aan dergelijke memo's. Daarmee heb ik onbedoeld de indruk gewekt dat er helemaal geen stukken zouden bestaan. Die blijken er wel te zijn."

Hij blijft wel bij zijn eerdere verklaring. ,,Ik heb er geen herinnering aan. Dat is nog steeds de situatie. Ik kan die herinnering niet achteraf ineens toch hebben. Dat er toch stukken zijn, wist ik niet tot afgelopen vrijdag", verwijst hij naar de onthulling van Trouw dat er tijdens de kabinetsformatie wel degelijk documenten zijn opgesteld over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting, waarmee 1,4 miljard euro gemoeid is. Sterker, de stukken zouden zijn opgesteld op verzoek van de onderhandelende partijleiders.

'Pathologische niet-weter'

Rutte reageerde vanmiddag op vragen van PvdA-leider Lodewijk Asscher, die de vraag opwierp of de premier een 'pathologische niet-weter' is. ,,De Teevendeal, Zijlstra's trip naar Rusland, en nu de dividendbelasting. Hoewel de premier een controlfreak is, vergeet hij ineens alles zodra een dossier lastig wordt. Dit is een patroon, dit is structureel."

,,Ik zeg naar eer en geweten: ik had het kunnen weten, maar ik wist het niet", aldus Rutte, die herhaalt dat de stukken vanavond alsnog openbaar worden gemaakt. ,,Als er een debat komt over de kwestie, ben ik uiteraard beschikbaar." De bewindsman benadrukt dat de keuze om de stukken alsnog openbaar te maken van hem komt, maar dat er uiteraard overleg over is gevoerd binnen de coalitie. 

Debat

De geheime ambtelijke stukken over de afschaffing van de dividendbelasting worden waarschijnlijk vanavond naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarna volgt een debat over de kwestie. Onduidelijk is nog of dat vanavond of morgen zal zijn. 

Het kabinet weigerde in eerste instantie de stukken openbaar te maken vanwege de vertrouwelijkheid van de formatie. Dat leidde tot felle kritiek van de oppositie. Die denkt dat ambtenaren in die memo's de afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders ontraadden en verdenkt het kabinet ervan dat te hebben willen verdoezelen. 

Asscher sluit niet uit dat zijn fractie in een debat een motie van wantrouwen zal indienen of steunen tegen Rutte. ,,Ik sluit geen enkele motie uit, maar ik loop er ook niet op vooruit." Hij heeft nog geen overleg gehad met andere fracties hierover.

Dividendbelasting

Dividendbelasting is een belasting op winst die bedrijven uitkeren aan de aandeelhouders. Die uitkering heet dividend. Beleggers betalen 15 procent belasting over die uitkering.

De oppositie hekelde de maatregel ook omdat het schrappen van de dividendbelasting niet in de verkiezingsprogramma's van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stond, maar wel in het regeerakkoord landde. Het plan scheelt 1,4 miljard euro aan belastinginkomsten per jaar.