Volledig scherm
Raymond Knops op het Binnenhof © ANP

Knops: Wederopbouw Sint-Maarten van start

De wederopbouw van het door orkaan Irma verwoeste Sint-Maarten kan nu echt van start. De Wereldbank in Washington kan beginnen met het geleidelijk uitkeren van de 470 miljoen euro die door Nederland zijn vrijgemaakt. De geldpot wordt door de bank beheerd.

De overeenkomst werd maandag beklonken, namens Nederland door staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties. In overleg tussen vertegenwoordigers van Nederland, Sint-Maarten en de Wereldbank worden herstelplannen beoordeeld en komt na goedkeuring geld beschikbaar. ,,Zo kan de vitale infrastructuur worden hersteld en de weerbaarheid van het land tegen (natuur-)rampen worden vergroot,'' aldus Knops.

Voorwaarden

Nederland had voorwaarden gesteld aan zijn bijdrage. Zo moest er een speciale instantie komen om te voorkomen dat geld in de verkeerde zakken verdwijnt. Nederland gaf meteen na de ramp vorig jaar al miljoenen euro's noodhulp en hielp ook bij het eerste herstel.

  1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt
    video

    Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

    Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.