Volledig scherm
President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank staat de pers te woord na afloop van een gesprek met formateur Edith Schippers. © ANP

Knot waarschuwt weer: temper overheidsuitgaven

President van De Nederlandsche Bank Klaas Knot heeft de onderhandelaars over een nieuw kabinet nog eens op het hart gedrukt het beschikbare extra geld niet meteen geheel uit te geven. 

De economie had de afgelopen jaren helaas een ,,hollen-en-stilstaankarakter''. ,,Het zou een goede zaak zijn daaraan geen extra impuls te geven'', zei Knot na afloop van een gesprek vrijdag met VVD, CDA, D66 en GroenLinks onder leiding van informateur Edith Schippers.

Of de onderhandelaars de boodschap van de centralebankpresident ter harte nemen zal moeten blijken, zei Knot. De vier beoogde regeringspartners hebben vooral gesproken over hoeveel geld zij verstandig kunnen uitgeven, zei hij. Een andere wens van de centralebankpresident, een hervorming van het belastingstelsel, kwam nog niet ter tafel.

Over de inhoud van het gesprek wilden de vier partijleiders na afloop weinig kwijt. Alexander Pechtold vond het een nuttige bijeenkomst en noemde het advies van Knot ,,verstandig''. ,,Het is heel belangrijk om je te laten bijpraten door mensen die goed zicht hebben op de overheidsfinanciën'', aldus de D66-voorman. ,,Goede gesprekken, hier gaan we ons voordeel mee doen'', zei Sybrand Buma (CDA) op weg naar buiten.

Premier en VVD-leider Mark Rutte gaf aan voorzichtig te willen zijn met commentaar op de gesprekken. ,,Een kabinetsformatie is ingewikkeld genoeg'', zei hij. ,,En alles wat ik zeg is in de context van de formatie.''