Volledig scherm
Koeien genieten van het zomerse weer in de wei. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Koeien kunnen toch de wei in: ‘geen boete voor de boer’

Boeren kunnen nog steeds hun koeien in de wei zetten en mest uitrijden over hun akkers, zonder dat ze het risico lopen op een boete. Dat schrijft minister Schouten (Landbouw) vanavond aan de Tweede Kamer.

Quote

Boeren zijn hier enorm bij gebaat en uiteinde­lijk dus iedereen

CDA-Kamerlid Jaco Geurts

De hoogste bestuursrechter oordeelde recent dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) van de overheid illegaal is. Het PAS werd de afgelopen jaren gebruikt om vergunningen uit te delen voor stikstof uitstotende projecten, maar ligt nu in de prullenbak. Honderden grote landbouw-, mijnbouw en wegenbouwprojecten staan hierdoor op losse schroeven.

Voor duizenden kleine activiteiten van bijvoorbeeld boeren, zoals bemesten of koeien in de wei zetten, is volgens de Raad van State voortaan juist een vergunning nodig. Vorige week uitte het CDA hier al zorgen over omdat agrariërs dan feitelijk niet meer kunnen werken. Minister Schouten beloofde de kwestie te gaan bespreken met regionale en lokale overheden.

Nu blijkt dat gedurende het huidige beweidings- en bemestingsseizoen niet actief zal worden gehandhaafd op de vergunningplicht. Voor volgend jaar wordt ‘alles op alles gezet’ om een aanpak beschikbaar te hebben waardoor beweiden en bemesten weer legaal is.

CDA’er Jaco Geurts spreekt van ‘een zeer wijs besluit van de minister’. ,,Dit is zo terecht, omdat een verbod de hele samenleving zal raken. Boeren zijn hier enorm bij gebaat en uiteindelijk dus iedereen.”

  1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
    Opinie

    Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

    In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.