‘Koop nieuw defensiematerieel vanwege coronacrisis in Nederland‘
Regeringspartijen VVD en CDA willen dat het ministerie van Defensie nieuw materieel voor de krijgsmacht zoveel mogelijk bij Nederlandse bedrijven bestelt. Daarmee moet in de economische crisis die door het coronavirus ontstaat ook de Nederlandse economie worden aangejaagd.
Delen per e-mail
,,Hier is een win-win te halen”, vindt VVD-Kamerlid André Bosman, die de scheepsbouw als voorbeeld noemt. Zo wil het kabinet voor ongeveer 3,5 miljard euro nieuwe onderzeeboten kopen. Daarvoor zijn nog drie aanbieders in de race, waarvan twee consortia een Nederlandse partner hebben.
Het CDA wil nog een stap verder gaan. Kamerlid Martijn van Helvert wil dat de regel die voorschrijft dat dit soort grote orders Europees moeten worden aanbesteed, tijdelijk buiten werking wordt gesteld. ,,Ik wil dat het kabinet mogelijk maakt dat we in de coronacrisis materieel in eigen land kunnen bestellen.” Projecten moeten volgens hem ook, waar dat kan, naar voren worden gehaald of versneld.
Vertraging
De partijen doen het voorstel maandag in een Kamerdebat over het defensiematerieelfonds. Uit die nieuwe pot met geld moeten voortaan alle nieuwe ict- en materieelprojecten worden betaald en het onderhoud van materieel. De aankoop van nieuw materieel is duur, de bouw duurt lang en loopt vaak vertraging op – denk aan de JSF – waardoor de uitgaven in de reguliere begroting vaak lastig zijn te plannen.
Normaal gesproken moeten ministeries geld dat ze binnen hun eigen begroting niet opmaken, terugstorten naar het ministerie van Financiën. Met het nieuwe fonds wordt wettelijk verankerd dat geld dat bedoeld is voor de aanschaf voor nieuw materieel kan worden meegenomen naar volgende jaren.
Fonds uitsplitsen
D66 en ChristenUnie, de twee andere regeringspartijen, willen dat het fonds nog wel anders wordt ingericht. Zij vinden dat één pot geld voor de hele krijgsmacht te moeilijk te controleren is door de Tweede Kamer. Daarom komen zij vandaag met een amendement om het fonds uit te splitsen. De landmacht, de luchtmacht en de marine krijgen dan elk een eigen pot met geld. Een vierde pot moet gereserveerd worden voor investeringen die de hele defensieorganisatie aangaan.
We hebben ons gerealiseerd dat we defensie te vroeg in de uitverkoop hebben gedaan
Volgens ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is het fonds nu juist belangrijk ‘vooral als er weer op defensie bezuinigd dreigt te worden na deze coronacrisis’. ,,Nadat de afgelopen jaren de spanningen met Rusland oplaaiden, hebben we ons gerealiseerd dat we defensie te vroeg in de uitverkoop hebben gedaan. Dit moeten we nu voorkomen door via dit materieelfonds de krijgsmacht op een basisniveau te houden.”
Bezuinigen
Volgens Bosman is het ook in de toekomst ‘van belang dat het fonds gevuld blijft’. Ook CDA’er Van Helvert noemt bezuinigen op defensie ‘een kortetermijnreactie’. ,,Er is een steeds groter besef dat defensie steeds belangrijker wordt.”
Kijk hier naar onze video's over corona:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Nationaal programma’ voor onderwijs na corona moet achterstanden wegpoetsen
Het gaat niet lukken om alle achterstanden die leerlingen door de coronacrisis hebben opgelopen nog dit schooljaar weg te poetsen. Het kabinet maakt een ‘nationaal programma’ voor het onderwijs na corona en verwacht dat basis- en middelbare scholen nog jaren aan de bak moeten om opgelopen achterstanden weg te werken. -
Defensie wil voortaan vooral materiaal uit eigen land
Defensie gaat nieuw materieel voortaan zo veel mogelijk kopen bij Nederlandse bedrijven. Dat is niet alleen goed voor het bedrijfsleven, maar ook in het belang van de nationale veiligheid, stellen minister Ank Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
Kamer schrikt van opkopen zonneparken door buitenlandse bedrijven: ‘Bijzonder onwenselijk’
Het kabinet moet strengere eisen stellen aan de bouw van zonneparken, zodat subsidies niet meer massaal naar het buitenland verdwijnen en inwoners financieel meer gaan profiteren. Dat stellen Kamerleden na onderzoek van deze krant, waaruit zaterdag bleek dat veel zonneparken worden opgekocht door buitenlandse investeerders waardoor omwonenden buitenspel staan. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien.
-
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
PREMIUM
video Zwols bedrijf in de wolken met dikke order voor Joint Strike Fighter
Ze doen al zaken met wereldspelers als Boeing, Airbus, KLM, Delta Airlines en Lufthansa. Aan dat rijtje kan het Zwolse bedrijf NIJL Aircraft Docking, gespecialiseerd in het maken van onderhoudsplatforms voor vliegtuigen, nu ook het Ministerie van Defensie toevoegen. -
VIDEO Rutte: Basisscholen eerder open dan 8 februari zou ‘klein wondertje’ zijn
De basisscholen en kinderopvang blijven vrijwel zeker dicht tot maandag 8 februari. Dat zei demissionair premier Rutte vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.