Volledig scherm
Thierry Baudet in de Tweede Kamer. © ANP

Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.  

De Forum-voorman schreef voor een Amerikaans tijdschrift over het nieuwste werk van schrijver Michel Houellebecq, het pseudoniem van de Fransman Michel Thomas. Zijn nieuwste boek, dat Baudet onder de loep neemt, is Sérotonine.

In het stuk gaat Baudet echter niet alleen in op het boek, maar ook op Houellebecqs kritiek op het doorgeschoten individualisme. Daarbij neemt Baudet  ook een aantal uitspraken voor eigen rekening. Zo staat er: ,,Vandaag de dag kan het zelfs gebeuren dat nieuw leven (in de baarmoeder) wordt uitgedoofd, om te vermijden dat de individuele vrijheid wordt verstoord. In Nederland (waar ik woon) wordt zelfdoding gefaciliteerd om zeker te stellen dat er, eveneens, geen belemmeringen - zoals de plicht om voor je ouders te zorgen - voor het individu ontstaan.” Baudet gebruikt expliciet het woord ‘suïcide’ en niet de term ‘euthanasie’. 

En over werkende vrouwen schrijft hij: ,,Tegenwoordig worden vrouwen al van jongs af aan aangemoedigd om een carrière en financiële onafhankelijkheid na te streven. Er wordt verwacht dat ze de traditionele rol afwijzen om een man te ondersteunen. (...) Maar hoe pakt dit werkelijk voor ze uit? Wat gebeurt er als ze dertig worden? Als ze fulltime blijven doorwerken dan wordt het bouwen aan een gezin extreem moeilijk, zelfs onmogelijk. Daarom krijgen vrouwen in de westerse wereld ook steeds vaker minder kinderen.’’

Masker valt af

Online veroorzaakt het artikel van Baudet vandaag de nodige ophef. Volgens D66'er Pia Dijkstra toont de Forum-leider weer ‘zijn ware aard’, laat ze weten. ,,Zijn masker valt wederom af. Hij stelt dat vrouwenrechten de oorzaak zijn van de ‘ondergang’ van Europa. Maar we gaan niet terug in de tijd, Thierry. Abortus en euthanasie zijn verworvenheden die wij ons nooit laten afpakken.”

Ook Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) is verbijsterd over de uitspraken van Baudet. ,,Lieve mama, hoe is het mogelijk dat we deze rechten van vrouwen opnieuw moeten bevechten?’’ Ook PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen neemt stelling: ,,We vieren 100 jaar vrouwenkiesrecht en Baudet wil van vrouwen weer tweederangsburgers maken. Een stem op Thierry Baudet is een stem op vrouwen terug naar het aanrecht. Dat u het weet.”

Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) zegt ‘ontzet’ te zijn door de ‘domme uitspraken’ van Baudet. ,,Ik blijf strijden voor financiële onafhankelijkheid van vrouwen zodat zij in vrijheid altijd hun eigen keuzes kunnen maken.’’

Hoewel Baudet euthanasie als voorbeeld noemt van doorgeschoten individualisme, is zijn partij Forum voor Democratie wel voor een ruimere euthanasiewet. Op de website van de partij staat letterlijk: ,,Gezien de hogere levensverwachting, de toenemende eenzaamheid van ouderen en de problemen van langdurig zieke mensen, moeten ouderen die hun leven voltooid achten, recht krijgen op hulp bij het waardig beëindigen van hun leven.” En ook over andere medisch-ethische kwesties heeft Forum altijd de progressieve kant bepleit.

Thierry Baudet was vanmiddag niet bereikbaar voor een toelichting. Aan het begin van de avond reageerde de FvD-voorman via Twitter. Hij blijkt zich van geen kwaad bewust: ‘Wat een malle reacties op mijn boekrecensie van Houellebecq. Ik raad iedereen aan om niet op tendentieuze berichten in de media af te gaan en de gespeelde verontwaardiging van zetels jagende politici te negeren. Lees het oorspronkelijke stuk. Oordeel zelf!’ 

Woensdag gaat de Forum-leider op televisie in debat met VVD-leider Mark Rutte in aanloop naar de Europese stembusgang, een dag later. Rutte waarschuwde eerder voor het scenario dat Forum voor Democratie veel stemmen krijgt.  

Rob Jetten reageert op het essay van Baudet: ‘Hij laat zijn ware aard zien’:

  1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
    Opinie

    Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

    In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.