Volledig scherm
Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (VVD) tijdens een debat in de Tweede Kamer. © ANP

Kritiek op plan om zware criminelen niet meer vervroegd vrij te laten

Het plan om criminelen hun hele straf te laten uitzitten in plaats van altijd twee derde van de tijd, stuit op kritiek van de Raad van State.

Het adviesorgaan vindt dat het wetsvoorstel van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) ‘onvoldoende recht doet aan het belang van een goede re-integratie van langgestraften’.

Nu nog komen criminelen vaak na twee derde vrij, maar Dekker wil van dat automatisme af. Vervroegde vrijlating wordt in zijn plan beperkt tot maximaal twee jaar. Wie zich in de gevangenis misdraagt, moet bovendien zijn hele straf uitzitten.

Risico

Volgens de Raad van State vergroot het plan ‘het risico aanzienlijk’ dat ‘juist de zwaarste categorie veroordeelden vrijkomt zonder betekenisvolle begeleiding’. Dit komt omdat criminelen er helemaal vanaf zouden zijn om voorwaardelijke invrijheidsstelling aan te vragen, omdat dit gekoppeld wordt aan een verlengde proeftijd met toezicht. Sinds 2018 is het mogelijk om dat toezicht ‘onbeperkt’ te verlengen. Criminelen zouden er dan vanaf zien om VI aan te vragen en gewoon wachten tot ze de cel kunnen verlaten. Daarna zijn ze van alle toezicht af immers.

Gevoelig

Kritiek van de Raad van State op wetsvoorstellen is niet ongebruikelijk, maar niettemin gevoelig. Minister Dekker noemde dit wetsvoorstel ‘cruciaal voor het rechtsgevoel’ van burgers.