Volledig scherm
Henk Krol (50Plus) tijdens een debat in de Tweede Kamer © ANP

Krol (50Plus): Geef Kamer directe macht over inspecties

Inspecties die overal in Nederland controles uitvoeren, moeten hun bevindingen in de toekomst direct rapporteren aan de Tweede Kamer. Ook moet een groepje Kamerleden een overheidswaakhond kunnen opdragen om een bedrijf of instelling op misstanden te checken. 

Dat stel 50Plus-leider Henk Krol voor in reactie op bevindingen van een staatscommissie onder leiding van Johan Remkes over het parlementair stelsel. Die commissie stelt dat het parlement meer moet kijken naar draagvlak voor besluiten en dat de controlerende taak sterker mag.

Het parlement zelf is nu aan zet, volgens 50Plus. ,,We moeten evolueren van lam naar leeuw”, aldus Krol. De seniorenpartij staat ‘voor de volle 100 procent’ achter de invoering van een bindend referendum. Bovendien moet de Kamer in staat zijn om echt te kunnen controleren.    

,,De Kamer heeft ogen en oren in het veld nodig die onafhankelijk van ministeries Kamerleden informeert en het land inspecteert. Organiseer de departementale inspecties onder aansturing van de Tweede Kamer.” De voorman van 50plus wil daar snel een debat over voeren.

Nederland kent een tiental grote waakhonden die aan verschillende ministeries rapporteren:

1. Agentschap Telecom

2. Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed

3. Inspectie Leefomgeving en Transport

4. Inspectie van het Onderwijs

5. Inspectie Justitie en Veiligheid

6. Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid

7. Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

8. Staatstoezicht op de Mijnen

9. Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

10. Inspectie Veiligheid Defensie 

  1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
    Opinie

    Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

    In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.