Krol: Ik zat fout in rel rond pistachenoten

Update50PLUS-fractievoorzitter Henk Krol erkent dat hij fout zat in de rel rond de pistachenoten die enkele Kamerleden ontvingen van de Iraanse ambassade.

Krol veronderstelde dat alleen de mannelijke Kamerleden de nootjes hadden gekregen en deed navraag bij enkele vrouwelijke Kamerleden. Die hadden niets gekregen, waarop Krol het kerstcadeau dat hij van het land kreeg weggooide. Het voorval was op camera vastgelegd.

Naar nu blijkt had de Iraanse ambassadeur de nootjes naar alle fractievoorzitters en buitenlandwoordvoerders gestuurd, mannelijke én vrouwelijke, volgens de NOS. Krol erkende zijn fout vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. ,,Ik heb in mijn leven al zo vaak sorry gezegd, daar kan deze ook bij. Excuses aanbieden vind ik een stapje te ver.''

In Nederland woonachtige Iraniërs wilden een publiekelijk excuus van Krol zelf, maar die krijgen ze dus niet. ,,Als ik zie dat het zelfs een discussie is geworden in het Iraanse parlement, dan denk ik: oei, je hebt dus wel een hele gevoelige snaar geraakt. En als dat het begin is van een discussie die zorgt voor iets beters, dan ben ik oprecht heel blij'', aldus Krol.

Kerstgeschenk

Krol kreeg vorige week een zak pistachenootjes van de Iraanse ambassade in Den Haag bij wijze van kerstgeschenk. In een uitzending van Powned is te zien hoe de fractievoorzitter het presentje in de prullenbak gooit omdat hij vernomen had dat het enkel aan mannen was geschonken. ,,Ik vind dat dermate beledigend dat ze om die reden de prullenbak in gaan", aldus Krol in de uitzending.

Volgens de ambassade had Krol zijn huiswerk echter niet goed genoeg gedaan.
 ,,Zijn houding naar Iran toe is negatief, hij beweert ten onrechte dat de cadeautjes alleen naar mannen zijn verstuurd. Terwijl ze naar naar alle Nederlandse fractieleiders zijn gestuurd, wat hun geslacht ook is", aldus de ambassade in een verklaring

Ook het Iraanse parlement had de actie van Krol veroordeeld. 
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels excuses aangeboden. 

Volledig scherm
Henk Krol © ANP