Volledig scherm
© ANP XTRA

Kunstmatige inseminatie lesbische en alleenstaanden toch rest van het jaar vergoed

Kunstmatige inseminatie voor lesbische of alleenstaande vrouwen wordt de rest van het jaar toch vergoed. De zorgverzekeraars zullen de rekening voor 2019 oppikken, meldt het ministerie van Volksgezondheid vanmorgen. Voor de jaren erna moet nog wel een oplossing worden gevonden.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) liet vorige maand weten dat de behandeling voor lesbische en alleenstaande vrouwen niet onder de basisverzekering valt. Bij hen is in tegenstelling tot vrouwen met een mannelijke partner die zonder hulp geen kinderen kunnen krijgen, geen sprake van medische noodzaak, zo redeneerde Bruins, die benadrukte dat de betaalbaarheid van de medische zorg zo ook in gevaar komt. 

Uit diverse hoeken kwam kritiek op de brief van de minister. Onder anderen belangenorganisatie COC Nederland spreekt van ‘indirecte discriminatie’. ,,Lesbische vrouwen, single of in een relatie, kunnen elkaar niet bevruchten en er is medische hulp nodig bij het inbrengen van donorzaad. Er is dus wel degelijk sprake van een medische noodzaak”, aldus voorzitter Astrid Oosenbrug. Een petitie om kunstmatige inseminatie te blijven vergoeden, werd al meer dan 90.000 keer ondertekend.

Bruins zegt de zorgen te begrijpen. ,,Om deze reden heb ik de zorgverzekeraars gevraagd om gedurende 2019 de behandelingen te blijven vergoeden.’’ Dat geldt zowel voor vrouwen die al met de behandeling zijn begonnen, als vrouwen die zich nog dit jaar aanmelden. De bewindsman bedankt de zorgverzekeraars voor ‘hun bereidheid dit te doen'. 

Opluchting

D66-Kamerlid Vera Bergkamp reageert ‘opgelucht’. ,,Veel mensen met een kinderwens wachten maanden op een behandeling, zo’n beslissing gaat niet over één nacht ijs. Zij werden plotseling getroffen door de nieuwe situatie. Het kon daarom niet anders dan dat Bruins heeft geluisterd naar hun zorgen. De kosten voor kunstmatige inseminatie moet voor iedereen vergoed worden.’’ 

  1. Kamerfractie VVD staat niet te springen om rijksgeld in nieuwe stadsbrug Rotterdam te steken

    Kamerfrac­tie VVD staat niet te springen om rijksgeld in nieuwe stadsbrug Rotterdam te steken

    De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt dat er niet zomaar 200 miljoen euro rijksgeld kan worden gestoken in een nieuwe stadsbrug in Rotterdam. Dat zegt VVD-Kamerlid Remco Dijkstra, woordvoerder mobiliteit, in een reactie op het akkoord dat de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam vorige week hebben bereikt over de komst van een oeververbinding tussen Rotterdam-Kralingen en –Feijenoord.