Volledig scherm
© ANP XTRA

Kunstmatige inseminatie lesbische en alleenstaanden toch rest van het jaar vergoed

Kunstmatige inseminatie voor lesbische of alleenstaande vrouwen wordt de rest van het jaar toch vergoed. De zorgverzekeraars zullen de rekening voor 2019 oppikken, meldt het ministerie van Volksgezondheid vanmorgen. Voor de jaren erna moet nog wel een oplossing worden gevonden.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) liet vorige maand weten dat de behandeling voor lesbische en alleenstaande vrouwen niet onder de basisverzekering valt. Bij hen is in tegenstelling tot vrouwen met een mannelijke partner die zonder hulp geen kinderen kunnen krijgen, geen sprake van medische noodzaak, zo redeneerde Bruins, die benadrukte dat de betaalbaarheid van de medische zorg zo ook in gevaar komt. 

Uit diverse hoeken kwam kritiek op de brief van de minister. Onder anderen belangenorganisatie COC Nederland spreekt van ‘indirecte discriminatie’. ,,Lesbische vrouwen, single of in een relatie, kunnen elkaar niet bevruchten en er is medische hulp nodig bij het inbrengen van donorzaad. Er is dus wel degelijk sprake van een medische noodzaak”, aldus voorzitter Astrid Oosenbrug. Een petitie om kunstmatige inseminatie te blijven vergoeden, werd al meer dan 90.000 keer ondertekend.

Bruins zegt de zorgen te begrijpen. ,,Om deze reden heb ik de zorgverzekeraars gevraagd om gedurende 2019 de behandelingen te blijven vergoeden.’’ Dat geldt zowel voor vrouwen die al met de behandeling zijn begonnen, als vrouwen die zich nog dit jaar aanmelden. De bewindsman bedankt de zorgverzekeraars voor ‘hun bereidheid dit te doen'. 

Opluchting

D66-Kamerlid Vera Bergkamp reageert ‘opgelucht’. ,,Veel mensen met een kinderwens wachten maanden op een behandeling, zo’n beslissing gaat niet over één nacht ijs. Zij werden plotseling getroffen door de nieuwe situatie. Het kon daarom niet anders dan dat Bruins heeft geluisterd naar hun zorgen. De kosten voor kunstmatige inseminatie moet voor iedereen vergoed worden.’’ 

  1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt
    video

    Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

    Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.