Volledig scherm
DENK-leider Tunahan Kuzu maakte afgelopen week in Rotterdam bekend dat zijn partij volgend jaar meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen van die plaats. Op de achtergrond zijn partijgenoten Selcuk Ozturk en Farid Azarkan.

Kuzu (Denk) noemt Eerdmans (Leefbaar) pathologische leugenaar

Tunahan Kuzu van DENK en Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam zijn vandaag hard met elkaar in botsing gekomen in het televisieprogramma Buitenhof. Kuzu noemde Eerdmans een 'pathologische leugenaar'. Eerdmans bestempelde Kuzu op zijn beurt als 'aanvoerder van de vijfde colonne' van Turkse buitenlandse invloed in Nederland.

De heftige discussie is hier terug te kijken. Deze week werd bekend dat de partij DENK mee gaat doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Leefbaar Rotterdam is daar de grootste partij. De twee partijen staan lijnrecht tegenover elkaar in het integratiedebat.

Volgens Eerdmans voelen veel mensen in Rotterdam zich bedreigd door het afnemen van vrijheden. ,,Wij zien problemen met de man-vrouwverhoudingen. Je ziet dat dat wordt aangejaagd, ook vanuit het buitenland. Daarom hebben wij al heel lang als Leefbaar Rotterdam gezegd: buitenlandse invloeden moet je afdekken''. Eerdmans wil het liefst dat de grote Turkse gemeenschap in Rotterdam wordt losgeweekt van politieke invloed uit Turkije en zich helemaal richt op Nederland.

'Vooroordelen'

Maar volgens Kuzu wordt de samenleving geteisterd door vooroordelen, waardoor migrantengroepen zich niet thuisvoelen. ,,Vaak door ophitsing en vijanddenken door onder andere de politiek'', aldus de DENK-leider. ,,Nederland heeft wat mij betreft geen integratieprobleem, Nederland heeft een acceptatieprobleem.''

Eerdmans stelt dat veel Turkse Nederlanders zich voelen aangetrokken door de Turkse president Erdogan, daarbij ,,aangemoedigd door de heer Kuzu''. Volgens de Leefbaar-politicus wakkert Kuzu anti-Nederlandse sentimenten aan.

Volledig scherm
Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam. © ANP

PVV

De gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018, en de aanloop daarnaartoe, beloven in Rotterdam spannend te worden. Net als Denk, kondigde ook Geert Wilders afgelopen week aan met zijn partij in Rotterdam aan de slag te willen en een gooi naar het lokale pluche te willen doen. 

Een dag later liep Wilders er tegen een keiharde blamage aan: hij moest lijsttrekker Géza Hegedüs terugtrekken van de lijst omdat Hegedüs er extreemrechtse ideeën op na houdt.