Volledig scherm
Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, in de Tweede Kamer. © ANP

Laatste kinderpardon: 1071 asielkinderen en hun familieleden mogen blijven

Het kabinet geeft 569 asielkinderen en hun 502 volwassen familieleden alsnog een verblijfsvergunning. Dat is een gevolg van de deal die de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie januari vorig jaar maakte over de kinderpardonregeling.

Dat schrijft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (asiel, VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. 

Aan de coalitieafspraak ging een kleine crisis vooraf, omdat CDA onder druk van haar achterban alsnog van het toen bestaande kinderpardon afkeerde. Daarna veranderde ook de VVD noodgedwongen van standpunt en schaarden de partijen zich achter D66 en ChristenUnie dat asielkinderen in deze groep tegemoet wilde komen.

Die oude regeling bleek namelijk niet te werken voor een grote groep kinderen, bijvoorbeeld omdat ze niet hadden meegewerkt aan hun vertrek. Daarom zou nog één keer, royaal, een pardon worden afgegeven. Vanaf nu worden striktere criteria gehanteerd.

Door de zogeheten Afsluitingsregeling krijgen dus 569 asielkinderen die al lang in Nederland verbleven, alsnog een verblijfsvergunning. Net als dat de 502 volwassen familieleden van deze kinderen mogen blijven. In totaal werden van 1.100 kinderen en 1.090 bij hen horende volwassenen de dossiers tegen het licht gehouden. 

Volledig scherm
Presentator Tim Hofman en Nemr tijdens de aanbieding van een petitie voor een ruimer kinderpardon. © ANP

Eerder al werd bekend dat het Iraakse jongetje Nemr, dat landelijk bekend door zijn strijd voor een ruimer kinderpardon samen met Tim Hofman, ook een verblijfsstatus zou krijgen.

Fraude

In totaal kwamen 263 kinderen automatisch in aanmerking voor een herbeoordeling. Daarvan hebben er 235 een verblijfsvergunning gekregen, schrijft Broekers-Knol. Daarnaast hebben zich nog 837 kinderen gemeld die niet automatisch voor deze regeling in aanmerking kwamen. Op basis van criteria hebben 334 kinderen uit deze groep een vergunning gekregen.

Anderen zijn afgewezen omdat kinderen bijvoorbeeld geen asielaanvraag hadden lopen. Ook was er een groep kinderen die niet al vijf jaar na de asielaanvraag in Nederland was, of omdat de aanvraag niet vijf jaar voor hun 18e levensjaar was ingediend. 

Ook stuitte het ministerie ‘een aantal keer’ op ‘identiteitsfraude, gevaar voor de openbare orde’ of was er al ‘een verblijfsvergunning op een andere grond verleend’.

830 kinderen en volwassenen hebben bezwaar ingediend tegen afwijzingen. De immigratiedienst IND handelt deze zaken nu af.