Volledig scherm
Theresa May © AFP

Labour blij met hard ouderenbeleid May

Als een generaal in oorlogstijd vroeg premier Theresa May gisteren bij de lancering van het programma van haar Conservatieve Partij voor de vervroegde verkiezingen op 8 juni in Groot-Brittannië haar te steunen. Ze presenteerde zich als de grote leider op wie het volk blindelings kan en moet vertrouwen in verwarrende tijden. ,,Maak me sterker als ik vecht voor het land”, zei May. ,,Sta aan mijn zijde als ik de klus klaar.”

In Halifax, West-Yorkshire, draaide alles om May. Ze sprak in de ik-vorm, riep het volk op haar te steunen om de brexit tot een succes te maken. Deze gespierde retoriek bezorgde haar voor het uitschrijven van de verkiezingen grote populariteit en het uitzicht op een monsterzege. Inmiddels slinkt haar voorsprong in de peilingen aanzienlijk. Labour heeft het gat van ruim 20 procentpunten teruggebracht tot 13, met nog drie weken te gaan.

Het voornemen van May de ouderen geld te laten ophoesten om het budget sluitend te maken, is een mogelijke valkuil. Ze wil de jaarlijkse indexering op pensioenen schrappen en bejaarden laten betalen voor thuiszorg door hun woning als onderpand te laten fungeren of te dwingen hun spaargeld te gebruiken. Labour kraaide hierdoor onmiddellijk victorie. ,,Dit geeft ons een stok om mee te slaan”, liet een functionaris weten.

De socialisten publiceerden een dag eerder al een document met de werktitel ‘Vertrouw de Tories niet’, waarin vijftig verbroken beloften uit de laatste tien jaar werden aangestipt. Leider Jeremy Corbyn, die nog altijd niet kan tippen aan de populariteit van May, voegde daar nog enkele voorbeelden aan toe. De Conservatieve Partij kwam gisteren terug op de toezegging de belasting voor lagere inkomens niet te zullen verhogen.

Erosie

Labour verloor in de laatste jaren veel terrein onder ‘working class’ kiezers, van oudsher hun achterban. Hun mildere standpunt over immigratie en de wens om na de brexit in de vrije handelszone van de EU te blijven, zorgden voor extra erosie. Nu diezelfde kiezer onder May dreigt geld te moeten inleveren en het rechtse alternatief UKIP is weggevaagd, lijkt de wind te draaien.

May, nog altijd op een fikse voorsprong, maakte zich geen zorgen. ,,Voeg je bij me wanneer ik Groot-Brittannië leid.” Ze gebruikte bewust geen ‘als’. Als de groei van Labour aanhoudt, zal ze dit binnenkort mogelijk wel moeten doen.