Lagere winstbelasting op losse schroeven
De verlaging van de vennootschapsbelasting (vpb) in 2021 gaat mogelijk toch niet door. Als gevolg van de coronacrisis zal de eerder afgesproken daling van het belastingtarief op bedrijfswinsten opnieuw tegen het licht worden gehouden, bevestigen bronnen rond de coalitie.
Delen per e-mail
Vorig jaar besloot het kabinet de voorgenomen verlaging van de vpb uit te stellen voor winsten boven de 200.000 euro. Dit gebeurde nadat minister-president Mark Rutte op het VVD-congres had gezegd dat bedrijven de lonen onvoldoende verhoogden. Tijdens de begrotingsonderhandelingen werd vervolgens beslist om de verlaging een jaar op te schuiven in ruil voor lastenverlichting voor burgers. In 2021 zou het tarief alsnog worden verlaagd, van 25 naar 21,7 procent.
Hoewel die tariefsverlaging al in wetgeving is opgenomen, is het niet vanzelfsprekend dat de maatregel nu wordt doorgezet, zeggen coalitiebronnen. Als gevolg van de coronacrisis heeft de overheid al miljarden euro’s uitgetrokken om banen te redden en ondernemingen overeind te houden. Dat bedrijven hierna nog eens worden getrakteerd op een belastingverlaging wordt niet per se logisch geacht. ,,Daar zal zeker opnieuw naar worden gekeken”, aldus een Kamerlid van een coalitiepartij.
'Moeilijk voor de VVD’
Belastingverlaging voor het bedrijfsleven is vooral een grote wens van regeringspartij VVD. De liberalen vinden dat werkgevers enige compensatie verdienen, omdat hun lasten via andere maatregelen in deze kabinetsperiode met vijf miljard euro zijn verhoogd. ,,Dit is een moeilijk punt voor de VVD”, taxeert een betrokkene. ,,Als de verlaging niet doorgaat is dat een nieuw verliespunt.” Het is dan ook niet gezegd dat de maatregel daadwerkelijk van tafel gaat.
Niettemin speelt ook mee dat de linkse partijen dit voorjaar al hebben gewaarschuwd niet te zullen instemmen met een begroting waarin de winstbelasting wordt verlaagd. De regeringspartijen hebben in beide Kamers geen meerderheid en zijn voor steun afhankelijk van de oppositie.
Vorig jaar schoot GroenLinks het kabinet te hulp, tot verbazing en chagrijn van PvdA en SP. Dit jaar lijkt het linkse kamp de rijen echter gesloten te houden en afstel te eisen. Daardoor heeft het kabinet minder speelruimte om de begrotingen en het belastingplan soepel door het parlement te loodsen.
Hoekstra wil hervormingen
De vier regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kwamen gisteren voor het eerst weer bij elkaar voor het wekelijkse coalitieoverleg. Minister Wopke Hoekstra en staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën gaven tijdens deze bijeenkomst uitleg over de toestand van de schatkist, die door de coronacrisis flink wordt geraakt.
Volgens betrokkenen toonde Hoekstra zich streng: van al te grote financiële wensen vanuit de coalitie kan volgens hem geen sprake zijn – zeker niet voor meerdere jaren op rij - tenzij er een hervorming tegenover staat. Daarmee daagt hij partijen uit om in het laatste kabinetsjaar alsnog met plannen te komen die in het regeerakkoord nog een brug te ver waren, zoals verdere hervormingen van de arbeidsmarkt en de woningmarkt.
Steunpakket
Het kabinet begint vandaag aan een serie begrotingsraden, die zullen leiden tot de nieuwe Miljoenennota die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Het belangrijkste onderwerp dat daarbij op tafel ligt is de vraag of er een derde steunpakket moet komen. Hoekstra zei vrijdag dat verlenging van het tweede pakket een mogelijkheid is, maar dat het kabinet mogelijk ook losse maatregelen zal nemen om sectoren die zich nog niet op eigen kracht kunnen redden te helpen.
Het Centraal Planbureau zorgde gisteren voor een kleine meevaller door iets gunstigere ramingen te presenteren. De economie krimpt daarin minder hard dan gevreesd en ook het overheidstekort is lager dan in juni nog werd voorspeld. Wel maakt het instituut een voorbehoud: als er opnieuw een lockdown komt, krijgt de economie wederom een enorme tik, en zal één op de tien Nederlanders werkloos worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
PREMIUM
ANALYSE Asscher zag geen uitweg meer, regeren met Rutte kost hem alsnog de kop
Nu het kabinet dreigt te vallen over de toeslagenaffaire, kiest Lodewijk Asscher de vlucht naar voren. Hij stapt op als PvdA-leider. Jarenlang probeerde de oud-vicepremier het juk van regeren onder Rutte van zich af te schudden. Tevergeefs. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
PREMIUM
Coronavirus Britse variant zorgt voor duivels dilemma: moeten we de tweede prik uitstellen?
Een deel van de Nederlandse corona-experts ziet wel iets in het idee om de tweede vaccinatie voor ouderen en kwetsbaren uit te stellen, met als doel om zo snel mogelijk meer mensen een eerste prik te kunnen geven. Dat blijkt uit een inventarisatie van deze site. -
Multinationals met de billen bloot: 2,6 miljard euro belasting over 24,8 miljard euro winst
Nederlandse multinationals maakten in 2016 in totaal 24,8 miljard euro winst. Hierover betaalden zij 2,6 miljard euro aan winstbelasting (vpb), blijkt uit een rapportage die D66-staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
-
Advies: laat multinationals 600 miljoen euro meer belasting betalen
Multinationals betalen in Nederland te weinig of helemaal geen belasting doordat zij hier behaalde winsten op papier veel te royaal kunnen drukken. Door een bodem in de winstbelasting te leggen kan de schatkist jaarlijks 600 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien. -
PREMIUM
Val kabinet geeft Pieter Omtzigt geen voldoening: ‘De staat functioneert niet meer’
Pieter Omtzigt is een hoofdrolspeler in het blootleggen van de toeslagenaffaire. Maar voldoening geeft het opstappen van kabinet-Rutte III het CDA-Kamerlid niet. „Ik wil dat er ook echt een keer iets verandert in de manier van politiek bedrijven.” -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'.