Volledig scherm
In hoofdstad Teheran waren al vroeg lange rijen. © REUTERS

Lange rijen voor stembureaus in Iran

Circa 56 miljoen Iraniërs zijn opgeroepen om vandaag een nieuwe president te kiezen. Staatstelevisiezenders toonden beelden van lange rijen kiezers die voor stembureaus stonden te wachten in de hoofdstad Teheran en andere steden.

De strijd gaat vooral tussen de huidige president Hassan Rohani (68) en een 'ultra' onder de machtige geestelijken, Ebrahim Raisi (56). De keuze is niet democratisch, omdat de heersende geestelijkheid de meeste kandidaten vooraf heeft verboden mee te doen.

Rohani is een hervormer die zijn land uit het internationale isolement heeft gesleept. Raisi is een voormalige aanklager en geldt als een vertrouweling van geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei (78).

Khamenei

De hoge leeftijd van de man die al sinds 1989 feitelijk het laatste woord heeft in Iran maakt de verkiezing spannend. Bij het overlijden van Khamenei zal de president grote invloed hebben op diens opvolging. Raisi wil naar verluidt zelf de opvolger worden.

Hervormer Rohani maakt aanspraak op herverkiezing omdat hij zijn land uit een fnuikend isolement heeft gesleept. Hij sloot in 2015 een akkoord met grote mogendheden dat de vastgelopen economie nieuw leven moest inblazen. Iran ging minder nucleaire activiteiten ontplooien en er zou weer worden geïnvesteerd in het olierijke land.

Nucleaire deal

Tal van internationale sancties zijn afgeschaft, maar de VS blijven hun eigen sancties toepassen en dat weerhoudt anderen ervan in Iran te investeren. Rohani kan van weinig van zijn beloften zeggen dat die zijn nagekomen. De werkloosheid is toegenomen na de 'nucleaire deal' en de tientallen miljarden euro's aan buitenlandse investeringen zijn uitgebleven. 

De stembureaus sluiten om 15.30 uur (Nederlandse tijd). De verkiezingsuitslag wordt binnen 24 uur na het sluiten van de stembureaus verwacht. Als niemand een meerderheid behaalt, is er een tweede rond op 26 mei.