Langer ouderschapsverlof vanaf 2022
Wie vanaf 2022 ouderschapsverlof wil opnemen, krijgt daar in de eerste negen weken deels voor betaald. Dat laten minister Wouter Koolmees en staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) en minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) aan de Tweede Kamer weten. De verlofweken moeten wel worden opgenomen voordat het kind 1 jaar oud is.
Volgens minister Koolmees van Sociale Zaken is het verlof bedoeld om ouders meer mogelijkheden te geven om een baan te hebben en tegelijkertijd meer tijd door te brengen met hun pasgeboren kind. Koolmees: ,,We willen de taakverdeling tussen de zorg voor jonge kinderen en werken makkelijker maken.” Door dit al vroeg makkelijker te maken hoopt het kabinet dat ouders eerlijker de taken verdelen.
Van Engelshoven wijst erop dat het belastingstelsel, de kinderopvang en onze normen en waarden er vaak toe leiden dat ‘kersverse vaders zich soms gedwongen voelen om meer uren te blijven werken en moeders om meer tijd te steken in de zorgtaken. Daar wil ik vanaf.’ De nieuwe regeling geeft partners meer ruimte voor keuzes in de verdeling van arbeid en zorg, aldus de minister, die ook emancipatie in haar pakket heeft.
De regeling geldt naar schatting voor zo'n 200.000 ouders en wordt uitgekeerd door het UWV. Ouders krijgen straks van het UWV een uitkering ter hoogte van de helft van hun dagloon, tot het maximale dagloon. Dat maximaal dagloon wordt door het UWV steeds aangepast en bedraagt dit jaar 219 euro.
Op dit moment krijgen werknemers in Nederland hun ouderschapsverlofuren niet uitbetaald.
15 weken
Vanaf 1 juli 2020 krijgen partners, naast vijf dagen vrij, nog vijf weken (deels) betaald verlof in de eerste zes maanden van een baby. Hier komt in het eerste jaar dus nog negen weken bij waarmee het deels betaalde verlof vanaf 1 augustus 2022 op vijftien weken komt.
Voor moeders is het anders geregeld. Zij hebben nu zestien tot twintig weken betaald zwangerschapsverlof. Daar komen vanaf vanaf 1 augustus 2022 ook negen weken deels betaald ouderschapsverlof bij.
FNV
De vakbond FNV wil dat het aangekondigde betaald ouderschapsverlof van negen weken niet voor de helft, maar volledig wordt doorbetaald. Volgens de bond kan lang niet iedereen het zich veroorloven om de helft van zijn loon te missen. ,,Met deze regeling zal niet iedereen de volle negen weken verlof opnemen, maar alleen die mensen die het zich kunnen veroorloven. Op deze manier is het een verlof voor de rijken”, zegt FNV-bestuurslid Judy Hoffer.
De bond pleit voor volledig betaald ouderschapsverlof, gratis kinderopvang en moderne schooltijden. ,,Alleen dan kan werk en privé beter verdeeld worden over mannen en vrouwen”, aldus Hoffer.
Het voorstel voor langer ouderschapsverlof is al langer in de maak. Vorig jaar spraken wij minister Koolmees hierover.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brandweer waarschuwt voor ‘onbeheersbare brand’ op Binnenhof, maar Rutte blijft nog langer in Torentje
Een brand op het Binnenhof kan al snel zó erg uit de hand lopen dat die niet meer te blussen is en het historische complex volledig in de as wordt gelegd. Maar premier Mark Rutte wil voorlopig nog niet vertrekken. -
Meer verlof voor werknemers met kinderen, goed idee of niet?
Werknemers met kinderen zouden meer vakantiedagen moeten krijgen dan hun kinderloze collega’s. Dat vindt 27 procent van de werkende Nederlanders, blijkt uit onderzoek van detacheerder Brunel. Meer dan een derde van de ondervraagden zou ook een deel van zijn salaris afstaan om meer vakantiedagen te ‘kopen’. -
PREMIUM
Buikvet ontstaat door te veel en te slechte voeding: zo kom je ervanaf
Aan het begin van het jaar gaan we massaal op de gezonde toer. Ook dat buikje moet weg, zodat ons lichaam weer ‘strandklaar’ is. Maar dat blijft een lastige. Wat kun je doen? -
podcast
Haardvuur in het Witte Huis, bagger in eigen land en raketten voor Oekraïne
Premier Rutte was ‘on tour’ deze week, maar wat leverde dat bezoek aan Davos en het Witte Huis nou precies op? En dreigt ondertussen wéér een multinational ons land te verlaten? -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt?
-
Een jaar lang vaderschapsverlof, in deze landen kan het
In Finland krijgen werkende vaders en moeders straks evenveel dagen verlof na de geboorte van een kind. Beide ouders mogen in totaal 164 dagen betaald verlof opnemen. Andere landen zijn echter nog guller met het verstrekken van ouderschapsverlof. -
-
-
PREMIUM38
Stikstof, pulsvissen, mest: waarom lukt het Nederland niet meer om effectief te lobbyen in Brussel?
Mest, stikstof, pulsvissen – telkens krijgt Nederland het deksel op de neus in Brussel. Snappen we de EU en de techniek van lobbyen nog wel? ,,In Brussel is veel veranderd, in Den Haag te weinig.” -
PREMIUM19
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.