Volledig scherm
De plenaire zaal van de Eerste Kamer © ANP

Leden Provinciale Staten kiezen Eerste Kamer

De leden van alle Provinciale Staten kiezen vandaag de 75 leden van de Eerste Kamer. De coalitie raakt de meerderheid in de senaat kwijt. Forum voor Democratie lijkt de grootste partij te worden, ondanks strubbelingen met lijsttrekker Henk Otten en een breuk met kandidaat-senator Robert Baljeu.

Er zijn 570 Statenleden. Ook 19 vertegenwoordigers van de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba stemmen mee. De stemmingen zijn openbaar. De uitslag wordt meteen bekendgemaakt. De Kiesraad verzamelt alle provinciale resultaten en komt vrijdag met de officiële einduitslag.

Statenleden zijn niet verplicht op hun eigen partij te stemmen. Soms komt het politiek beter uit op een ander te stemmen, zodat de coalitie of juist de oppositie een extra zetel kan krijgen. Daarbij houden partijen er rekening mee dat de ene stem meer waard is dan de andere. Een stem uit Zuid-Holland is dit jaar bijvoorbeeld goed voor 668 'punten', Zeeland voor 98. Anders gezegd: bijna zeven Zeeuwse stemmen staan gelijk aan één Zuid-Hollandse stem. Voor elke zetel in de Eerste Kamer zijn 2308,3 punten nodig.

De verkiezingen gaan niet altijd goed. Zo stemde een D66-Statenlid uit Noord-Holland acht jaar geleden niet met een rood potlood, zoals verplicht is, maar met een blauwe pen. Daardoor was zijn stem ongeldig. D66 kreeg daardoor niet zes, maar vijf zetels in de Eerste Kamer.

  1. ‘Relatie voormalige hoofdofficieren was plakkerig en ongezond’

    ‘Relatie voormalige hoofdoffi­cie­ren was plakkerig en ongezond’

    Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is vandaag alsnog openbaar gemaakt. Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven ‘belanghebbende’ werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM. In het hoofdstuk komen saillante verklaringen over de affaire tussen de twee hoofdofficieren aan bod.