Volledig scherm
Boze leerlingen van het VMBO Maastricht. © ANP

Leerlingen VMBO Maastricht krijgen halfjaar de tijd om examen te repareren

De eindexamencijfers die leerlingen voor het centraal examen op het VMBO Maastricht hebben gehaald blijven geldig tot 1 januari 2019. Leerlingen krijgen daarmee de tijd om hun schoolexamens te repareren. Daardoor kunnen zij hopelijk alsnog een diploma halen, schrijft minister Slob (Onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer. 

Volledig scherm
Minister Arie Slob van Onderwijs © ANP

Na onderzoek blijkt dat de centrale examens in april en mei goed zijn afgenomen. Die hoeven dan ook niet over te worden gedaan, aldus Slob in de brief. Hij wijkt daarmee af van de examenregels, omdat de situatie 'uniek' is en de leerlingen 'zo min mogelijk de dupe moeten zijn van het wanbestuur van de school'. 

De leerlingen worden in drie groepen verdeeld, zei Slob in een toelichting in de Kamer. Bij de eerste groep blijft de schade beperkt. Die leerlingen kunnen in de zomervakantie hun schoolexamen inhalen, waardoor ze op tijd klaar zijn om in september te starten aan hun vervolgopleiding. 

Voor de leerlingen in groep twee ziet het er minder rooskleurig uit. Zij hebben zo'n grote achterstand opgelopen, dat ze het advies krijgen het hele schooljaar over te doen. Uiteindelijk is het aan de leerlingen, hun ouders en de school om te besluiten welke route wordt gekozen. 

In de derde groep zitten de leerlingen die tussen groep één en twee vallen. Ze mogen starten aan hun vervolgopleiding en krijgen tot het eind van het kalenderjaar de tijd om de achterstanden in te halen. 

Fouten

De eindexamens van 354 Maastrichtse vmbo'ers werden ongeldig verklaard, nadat er allerlei tekortkomingen bij de schoolexamens waren geconstateerd. De scholen hebben 'onverantwoord gehandeld', aldus Slob in een brief aan de Kamer vrijdag. Zo zijn de examens niet of onjuist afgenomen en zijn er fouten gemaakt in de registratie. Er ontbraken cijfers voor meerdere toetsen en andere onderdelen. Ook kregen leerlingen voor sommige onderdelen het cijfer 1, zonder dat de school dat meldde en onderbouwde.

Het verweer van de school dat het hooguit om wat administratieve slordigheden zou gaan noemt de minister ,,een gotspe''. Er zijn ,,grote tekortkomingen, vele duizenden'' in de schoolexamens.

De onderwijsinspectie en het College voor Toetsen en Examens hebben de afgelopen dagen per leerling gekeken hoe ze er voorstaan en wat er nodig zou zijn om alsnog het diploma te kunnen uitreiken.

Nieuwe toetsen

Slob heeft toetsenmaker Cito verzocht nieuwe toetsen op te stellen voor de leerlingen. De nieuwe, onafhankelijke examencommissie zal erop toezien dat dit goed verloopt.

Gisteren gingen de vmbo-leerlingen naar Den Haag om te protesteren: