Leerlingen VMBO Maastricht krijgen halfjaar de tijd om examen te repareren
De eindexamencijfers die leerlingen voor het centraal examen op het VMBO Maastricht hebben gehaald blijven geldig tot 1 januari 2019. Leerlingen krijgen daarmee de tijd om hun schoolexamens te repareren. Daardoor kunnen zij hopelijk alsnog een diploma halen, schrijft minister Slob (Onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer.
Delen per e-mail
Na onderzoek blijkt dat de centrale examens in april en mei goed zijn afgenomen. Die hoeven dan ook niet over te worden gedaan, aldus Slob in de brief. Hij wijkt daarmee af van de examenregels, omdat de situatie 'uniek' is en de leerlingen 'zo min mogelijk de dupe moeten zijn van het wanbestuur van de school'.
De leerlingen worden in drie groepen verdeeld, zei Slob in een toelichting in de Kamer. Bij de eerste groep blijft de schade beperkt. Die leerlingen kunnen in de zomervakantie hun schoolexamen inhalen, waardoor ze op tijd klaar zijn om in september te starten aan hun vervolgopleiding.
Voor de leerlingen in groep twee ziet het er minder rooskleurig uit. Zij hebben zo'n grote achterstand opgelopen, dat ze het advies krijgen het hele schooljaar over te doen. Uiteindelijk is het aan de leerlingen, hun ouders en de school om te besluiten welke route wordt gekozen.
In de derde groep zitten de leerlingen die tussen groep één en twee vallen. Ze mogen starten aan hun vervolgopleiding en krijgen tot het eind van het kalenderjaar de tijd om de achterstanden in te halen.
Fouten
De eindexamens van 354 Maastrichtse vmbo'ers werden ongeldig verklaard, nadat er allerlei tekortkomingen bij de schoolexamens waren geconstateerd. De scholen hebben 'onverantwoord gehandeld', aldus Slob in een brief aan de Kamer vrijdag. Zo zijn de examens niet of onjuist afgenomen en zijn er fouten gemaakt in de registratie. Er ontbraken cijfers voor meerdere toetsen en andere onderdelen. Ook kregen leerlingen voor sommige onderdelen het cijfer 1, zonder dat de school dat meldde en onderbouwde.
Het verweer van de school dat het hooguit om wat administratieve slordigheden zou gaan noemt de minister ,,een gotspe''. Er zijn ,,grote tekortkomingen, vele duizenden'' in de schoolexamens.
De onderwijsinspectie en het College voor Toetsen en Examens hebben de afgelopen dagen per leerling gekeken hoe ze er voorstaan en wat er nodig zou zijn om alsnog het diploma te kunnen uitreiken.
Nieuwe toetsen
Slob heeft toetsenmaker Cito verzocht nieuwe toetsen op te stellen voor de leerlingen. De nieuwe, onafhankelijke examencommissie zal erop toezien dat dit goed verloopt.
Gisteren gingen de vmbo-leerlingen naar Den Haag om te protesteren:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Laadpunt rukt op in parkeergarage
In 2025 moeten er tien keer zoveel laadpunten in parkeergarages zijn als nu, spreken demissionair staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) en de parkeerbranche vandaag af. In ongeveer twee derde van de garages is er nog geen mogelijkheid voor elektrische auto’s om op te laden. -
D66 voert druk op met wet over staatswiet
D66 voert de druk op om gereguleerde wietteelt mogelijk te maken. Nu JA21 en Forum voor Democratie over het voorstel willen debatteren, kan het initiatiefvoorstel voor regulering van softdrugs een meerderheid halen. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
Kieswijzer
Kieswijzer, hulp bij keuze voor de Tweede Kamerverkiezingen
De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op 15, 16 en 17 maart 2021. Om de keuze makkelijker te maken legden we dertig stellingen voor aan achttien lijsttrekkers. Ontdek hier met welke lijsttrekker jouw mening het meest overeenkomt. -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind.
-
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
Onderzoek: Milieudiensten kampen met te weinig geld, kennis en onafhankelijkheid
De 29 omgevingsdiensten in ons land – verantwoordelijk voor toezicht en handhaving op milieugebied – kunnen hun werk nu niet goed doen. Door onder meer een te krap budget ontbreekt het aan de broodnodige kennis en specialisatie. Milieu en leefomgeving lijden daaronder, blijkt uit nieuw onderzoek. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding.