Hoofd consulaire zaken Jan Willem Beaujean (in wit overhemd) in het crisiscentrum op het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Volledig scherm
PREMIUM
Hoofd consulaire zaken Jan Willem Beaujean (in wit overhemd) in het crisiscentrum op het ministerie van Buitenlandse Zaken. © Ministerie van Buitenlandse Zaken

Leider Nederlands crisisteam geeft inkijkje: ‘Deel passagiers was compleet radeloos’

Een crisisteam houdt zich bij het ministerie van Buitenlandse Zaken al weken bezig met het coronavirus. De leider van dat team geeft een inkijkje in de spannendste momenten rond de evacuaties van landgenoten. ‘Ik ben redelijk koelbloedig, maar op dat moment…’

Dit weekend kwamen de eerste telefoontjes al binnen bij de 24-uurs telefooncentrale van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nederlanders die, op vakantie in Italië, werden overvallen door de uitbraak van het coronavirus in het land. ,,Dat geeft meteen superveel onrust en in die onrust beginnen mensen te bellen. Wat moet ik doen?! Ook mensen die in een heel ander deel van Italië zaten dan het nu vooral getroffen noorden, wilden dat weten”, zegt Jan Willem Beaujean, hoofd consulaire zaken.

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?