Léonie Sazias (50Plus): Het is iedere dag de ene voet voor de andere zetten

Video50Plus-Kamerlid en voormalig tv-presentatrice Léonie Sazias is, na een maandenlange behandeling tegen darmkanker, vandaag weer aan het werk gegaan in de Tweede Kamer. Ze denkt zelfs aan nóg een periode van vier jaar als parlementariër voor de seniorenpartij.

Hoe is het om weer terug te zijn? Heeft u het werk als Kamerlid gemist?

,,Ja, ik heb het gemist. Maar ik heb het ook even losgelaten. Want in het begin ga je nog alles kijken en volgen, maar dat houdt op een bepaald moment even op."

Waar kijkt u het meest naar uit?

,,Ik heb het geluk gehad dat ik mee mocht doen met een programma van het Antoni van Leeuwenhoek, waardoor ze exact het DNA van een tumor kunnen vaststellen. Dat is bij mij jammer genoeg uiteindelijk niet gelukt, omdat er onvoldoende bruikbare cellen bij waren. Maar een chemokuur gaat momenteel altijd via hetzelfde protocol. Ik zou heel graag willen dat iedere patiënt straks vooraf wordt getest om te kijken of die chemo wel de juiste is voor hem of haar. Want hier telt: baat het niet, dan schaadt het wél. Ik ga kijken hoe we die zienswijze het best aan de man kunnen krijgen.”

Eerder deed u al de zorgportefeuille, hoe is het om met die lading van uw ziekte terug te keren?

,,Zorg lag me altijd al na aan het hart. Ook lokaal was ik erbij (Sazias was jarenlang actief in de Hilversumse politiek, red.) toen zorgtaken werden overgeheveld naar de gemeenten. Want hoe wij voor elkaar zorgen, dat vind ik de belangrijkste maatstaf van beschaving. Datgene wat ik heb meegemaakt, voegt daar alleen maar gevoel aan toe.”

Quote

Er staat op de scan dat er iets in mijn lijf zit dat er niet hoort, maar het gaat prima

Léonie Sazias, Kamerlid namens 50Plus

U bent nog niet helemaal ‘schoon’ van kanker. Bent u niet bang dat de ziekte weer oplaait?

,,Jawel. Maar ik voel me goed. Er staat op de scan dat er iets in mijn lijf zit dat er niet hoort, maar het gaat prima. Ik heb geen pijn, niks! Alleen de medicijnen hebben natuurlijk wel hun bijwerkingen.”

Kunt u nu weer full time aan de slag?

,,Met deze baan is langzaam integreren er natuurlijk niet bij. Ik zal niet altijd 150 procent kunnen geven, maar ik ga mijn best doen. Doordeweeks ga ik ook in Den Haag logeren, om het mezelf makkelijker te maken. We gaan er gewoon voor, wat moet ik nu nog thuis blijven zitten?”

Kijkt u al verder vooruit? Er zijn uiterlijk in maart 2021 alweer verkiezingen.

,,Ik kan geen planning voor de lange termijn maken. Het is iedere dag gewoon de ene voet voor de andere zetten. Politiek gezien wil ik het liefst nog een rondje mee. Maar ik weet niet of dat lukt.”

Kamerlid Léonie Sazias wordt verwelkomd door haar fractievoorzitter Henk Krol
Volledig scherm
Kamerlid Léonie Sazias wordt verwelkomd door haar fractievoorzitter Henk Krol © AD