Volledig scherm
Lerarenstaking in het Zuiderpark waar rond de 50.000 leerkrachten op af kwamen om te strijden voor meer salaris en minder werkdruk © arie kievit

Leraren willen opnieuw staken

Basisschoolleraren nemen geen genoegen met de 720 miljoen euro die Rutte III extra uittrekt voor het verhogen van de salarissen en verlagen van de werkdruk. Ze kondigen aan in november twee dagen te gaan staken. 

Quote

Wij verdienen het om voor vol aangezien te worden. Dat verdient het onderwijs, dat verdienen anderhalf miljoen kinderen en hun ouders

,,We zien dat Rutte III onze zorgen ziet en hoort, maar helaas nog niet voor vol aan ziet,’’ schrijven de oprichters Jan van de Ven en Thijs Roovers van protestgroep PO in Actie, in een eerste reactie op de Kabinetsplannen.

De actievoerende leraren nemen geen genoegen met minder dan 1,4 miljard euro extra. Ze berekenden dat 500 miljoen extra nodig is om de werkdruk te verlagen en 900 miljoen euro om de salarissen gelijk te trekken met die van docenten op middelbare scholen. Rutte III komt vanaf 2018 met 270 miljoen per jaar extra voor hogere salarissen en vanaf 2021 met 450 miljoen euro per jaar extra om de werkdruk te verminderen.

Om tafel

PO in Actie roept de nieuwe minister en staatssecretaris van Onderwijs op zo snel mogelijk met de leraren in gesprek te gaan. ,,Wij verdienen het om voor vol aangezien te worden. Dat verdient het onderwijs, dat verdienen anderhalf miljoen kinderen en hun ouders,’’ aldus de oprichters. 

Het valt nog te bezien of de leraren rugdekking krijgen van de schoolbesturen voor de staking. De sectororganisatie PO Raad moet de schoolbesturen nog raadplegen voordat ze een nieuwe actie steunt.