Volledig scherm
Veel leraren gaan 12 december weer staken. © Wim van den Broek

Lerarencollectief PO in Actie wordt onderwijsvakbond

Lerarenprotestgroep PO in Actie gaat verder als vakbond. Daarmee willen de leraren als volledige gesprekspartner kunnen meedoen aan de onderhandelingen over een nieuwe onderwijs-cao. Drie uur na de bekendmaking vanochtend had PO in Actie volgens een telling van Jan van de Ven, één van de initiatiefnemers, al 3.000 leden.

Quote

Er worden door de andere vakbonden spelletjes op de achter­grond gespeeld om onze invloed te beperken

Jan van de Ven, PO in Actie

De koepelorganisatie van basisscholen PO Raad en minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs hadden al laten weten dat PO in Actie welkom was aan de cao-tafel. Dat is volgens Van de Ven niet genoeg. ,,Er worden door de andere vakbonden spelletjes op de achtergrond gespeeld om onze invloed te beperken. Als wij óók een vakbond zijn, is er geen ontkomen aan.” PO in Actie wil vóór het einde van het jaar 10.000 leden hebben.

Van de Ven benadrukt dat PO in Actie nooit het levenslicht had gezien als de vakbonden de leraren eerder goed hadden vertegenwoordigd. ,,Dat hebben ze niet gedaan. Ook nadat wij in actie waren gekomen niet.” De Algemene Onderwijsbond (AOb) en CNV Onderwijs haastten zich vanochtend om PO in Actie te feliciteren met de omvorming naar een vakbond.

Samenwerken

Quote

Dit houdt ons scherp

Liesbeth Verheggen, voorzitter AOb

De bonden benadrukten dat zij ‘een gezamenlijk belang’ hebben en vooral willen samenwerken. Ze zeggen geen concurrentie te vrezen. ,,Dit houdt ons scherp”, stelt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. ,,En daarbij denk ik dat veel mensen in het primair onderwijs de meerwaarde zien van een bond die eigen onderzoek doet, een vakblad publiceert en rechtsbijstand op maat kan bieden.” Voorzitter Loek Schueler van CNV Onderwijs vindt dat de belangen van de mensen in het onderwijs vooropstaan. ,,Samen blijven we werken aan minder werkdruk en een eerlijk salaris.’

PO in Actie de vakbond is juist ook opgericht met het oog op de cao-onderhandelingen. De vorige keer duurden die 14 maanden. Van de Ven sluit niet uit dat de vakbond zichzelf daarna weer opheft. ,,Als er een cao ligt, zullen we onze leden daarover laten beslissen. Het liefst zien we dat alle onderwijsbonden fuseren tot één grote vakbond.”

Jongere achterban

PO Raad-voorzitter Rinda den Besten noemt een nieuwe vakbond ‘prima’. ,,Ze laten wel degelijk een ander geluid horen.” Den Besten moet nu wel in plaats met vier bonden met vijf om tafel. ,,Je ziet bij andere vakbonden dat er juist veel meer concentratie komt, maar in het onderwijs is er fragmentatie. Volgens PO in Actie hebben zij een jongere achterban, die niet wordt vertegenwoordigd door de andere bonden. De jonge leraren moeten ook een plek aan tafel krijgen.”

Minister Slob vindt het ‘hun goed recht’ dat PO in Actie nu een vakbond is. ,,Hoewel ik er niet over ga, waren ze wat mij betreft sowieso al welkom aan de onderhandelingstafel.”