Volledig scherm
PREMIUM
Fractievoorzitter van Forum voor Democratie Thierry Baudet en kamerlid Theo Hiddema tijdens een persconferentie naar aanleiding van de aangifte die Baudet heeft gedaan tegen minister Ollongren. © ANP

Lijdt rechts aan aangifteritis?

Het politieke arsenaal lijkt er een wapen bij te hebben, nu ook Thierry Baudet naar de politie is gestapt om aangifte te doen. Na Wilders grijpt de voorman van Forum voor Democratie naar het middel om buiten het debat om zijn punt te maken.

Aanleiding voor Baudet zijn uitlatingen van vicepremier Kajsa Ollongren, die vrijdag bij een lezing hekelde dat Baudet ‘ras’ betrekt in ‘het politieke debat’. Ook weigert Baudet volgens Ollongren een omstreden uitspraak van zijn Amsterdamse partijgenoot Yernaz Ramautarsing te veroordelen. Die zou in 2016 hebben gezegd dat er een verband bestaat tussen IQ en ras. ,,Ik had ook graag gezien dat zwarte mensen hyperintelligent waren. Maar het is niet zo’’, zei hij destijds.

Baudet reageerde zaterdagochtend direct door met zijn politieke rechterhand (en advocaat) Theo Hiddema aangifte te gaan doen wegens ‘smaad en laster’. Ollongren maakt zich volgens hem schuldig aan ‘lasterlijke uitspraken’ en ‘demonisering van een volksvertegenwoordiger’. Baudet wilde bij een persconferentie verder geen vragen beantwoorden, maar wijst alle beschuldigingen van racisme van de hand.