Volledig scherm
Lilian Marijnissen (SP) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. © ANP

Lilian Marijnissen houdt in debat er rekening mee dat ze een vrouw is

SP-leider Lilian Marijnissen is als ze debatteert met de fractievoorzitters van de grote partijen, bewust van het feit dat ze een vrouw is en haar manier van communiceren anders kan overkomen. Dat stelde ze vannacht bij het Radio 1-programma Onze man in Deventer. Tegen presentator Özcan Akyol bekende ze als de mannelijke fractievoorzitters met stemverheffing debatteren, gas terug te nemen.

Quote

Ik heb toen bewust gekozen. Ik ga daar niet aan meedoen. Ik doe een tandje terug.

Lilian Marijnissen, SP-fractievoorzitter

Özcan Akyol merkt in het vraaggesprek op dat toen Lilian Marijnissen benoemd werd als fractievoorzitter van de SP, dat er vooral over haar leeftijd werd gesproken, maar misschien nog wel meer dat ze een vrouw is. Hij vraagt zich af of de partijleider daar later in de praktijk nog wel eens wat van merkte dat ze ‘de vrouw’ was in het gezelschap. ,,In het veel debatten sta ik tussen de kerels, dat is gewoon een feit”, reageerde Marijnissen. ,,De balans zou wel wat evenwichtiger mogen om het diplomatiek uit te drukken.”

Marijnissen stelt dat daar een niet al te groot punt van gemaakt moet worden. ,,Aan de andere kant denk ik boeiend, ik moet gewoon een goed verhaal hebben. En of ik dan man of vrouw ben, maakt verder voor het verhaal niet zoveel uit. Ik probeer daar zelf zo min mogelijk mee bezig te zijn. Omdat je er simpelweg niets aan kunt doen.”

Toch houdt ze er wel degelijk rekening  mee in debat. ,,Toen ik begon was er redelijk snel een fractievoorzittersdebat in De Balie in Amsterdam. Ik vond dat wel een lastige. We waren met zijn achten. Zeven mannen en ik. Dat ging er echt op. Er werd ook flink tegen elkaar geschreeuwd, met stemverheffing om hun verhaal kracht bij te zetten. En dat is wel het moment dat ik er bewuster over nadenk. Hoe zou het overkomen als ik als vrouw daar aan mee zou doen. Ik denk niet zo sympathiek. Dus ik heb toen bewust gekozen. Ik ga daar niet aan meedoen. Ik doe een tandje terug.”

Akyol: ,,Ben je bang dat er in Nederland een cultuur heerst dat als je daar aan mee had gedaan je als vrouw wordt bestempeld als hysterisch?” Marijnissen bevestigend: ,,Ik vrees wel dat dat zo is. Zonder dat ik daarmee in de slachtofferrol wil kruipen. Dat voel ik helemaal niet. Maar ik denk wel dat het zo zou werken, als ik in dat debat mee was gaan schreeuwen, zoals die andere zeven om mij heen deden, denk ik niet dat dat voorbij positief had uitgepakt.”

In het gesprek spreekt Marijnissen ook haar ambitie uit om minister-president te worden. Een samenwerking met de huidige premier ziet ze niet zitten. Volgens de SP-leider is de VVD en Rutte er vooral voor de rijke Nederlander.

Het hele gesprek tussen Lilian Marijnissen en Özcan Akyol is hieronder terug te luisteren: