Volledig scherm
Lilianne Ploumen

Lilianne Ploumen wint Machiavelliprijs voor 'abortusfonds'

Lilianne Ploumen heeft de Machiavelliprijs gewonnen. De voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking ontvangt de prijs volgens de jury voor SheDecides, het door haar opgerichte internationale fonds om financiële tekorten van abortusorganisaties in ontwikkelingslanden te dichten.

'Deze beweging heeft in recordtempo bijna 400 miljoen euro bijeengebracht voor het recht van vrouwen en meisjes over de hele wereld om zelf te kunnen beslissen of ze kinderen willen, wanneer en met wie. Binnen nog geen zes weken ontstond er een wereldwijde beweging van landen, fondsen en particulieren ten faveure van het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en meisjes’, aldus het juryrapport .

Ploumen startte het initiatief in januari 2017. De Amerikaanse president Donald Trump schrapte toen de financiële steun aan organisaties die in arme landen helpen bij gezinsplanning, maar ook de mogelijkheid van een veilige abortus aanbieden. 

'Nog nooit is de internationale bijval voor een Nederlands initiatief zo snel zo groot geweest. Initiatiefneemster Lilianne Ploumen, oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking, is met haar zelfbewuste vastbeslotenheid zelf ook een wonder van communicatie. Zij hield de ogen op de bal om te voorkomen dat vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden op achterstand zouden worden gezet’, aldus de jury.

Prijs

Volledig scherm
Hugo Borst met zijn manifest

De Maciavelliprijs wordt dit jaar voor de 29ste keer uitgereikt voor een opmerkelijke prestatie wat betreft publieke communicatie tussen politiek, overheid en burgers. Vorig jaar ging de prijs naar Hugo Borst en Carin Gaemers voor hun manifest 'Scherp op Ouderenzorg', waarmee ze de verpleeghuiszorg weer hoog op de politieke agenda kregen. Het tweetal heeft volgens de jury 'politieke geschiedenis geschreven door in recordtempo het onderwerp uit de politieke sfeer vandaan te halen'.

In 2015 kreeg de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de prijs. RTL, burgemeester Eberhard van der Laan en eurocommissaris Neelie Kroes wonnen de prijs eerder ook.

Emancipatie

Ploumen won eind vorig jaar ook al de Aletta Jacobsprijs 2018 voor haar betrokkenheid en succesvolle inzet voor de rechten van vrouwen en meisjes over de hele wereld. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan een vrouw die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van emancipatie. 

Volgens de jury 'loopt emancipatie als een rode draad door het leven van Ploumen'. Zo wordt ze onder meer geëerd voor haar initiatief 'She Decides'. ,,Daarmee heeft ze een sterk en zeer succesvol tegengeluid laten horen tegen het beleid van de Amerikaanse president Trump om de financiering van een omvangrijk programma voor gezinsplanning - zoals anti conceptie, veilige abortus, seksuele voorlichting, kraamzorg - stop te zetten'', meent de jury. 

  1. Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-drama

    Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-dra­ma

    Nederland is ‘absoluut’ bereid om, in EU-verband, de handelsbetrekkingen met Brazilië als drukmiddel in te zetten zodat de gigantische ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land een halt wordt toegeroepen. Dat zei minister Kaag (Buitenlandse handel) vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Frankrijk en Ierland dreigen al met het opzeggen van een handelsverdrag, Duitsland en Noorwegen hebben steun bevroren.