Lockdown drie weken verlengd, meer financiële steun voor getroffen sectoren
De huidige coronamaatregelen worden verlengd, zeker tot 31 januari, waarschijnlijk zelfs voor drie volle weken. Ook wil het kabinet nog eens het financiële steunpakket uitbreiden voor sectoren ‘die al heel lang gesloten zijn', zeggen ingewijden, bijvoorbeeld de evenementenbranche en de horeca.
Delen per e-mail
Op één punt is nog geen besluit genomen: het primaire onderwijs kan mogelijk wel al eerder weer de schooldeuren openen. Het kabinet wacht nog op informatie over hoe de verspreiding van de Britse mutatie van het virus verloopt onder kinderen. Als dit meevalt, kunnen basisscholen wellicht toch eerder open.
Het kabinet kwam vandaag bijeen in het Catshuis, samen met RIVM-deskundige Jaap van Dissel. De uitkomst is dat er wordt gekoerst op het verlengen van het huidige pakket: dinsdag wordt de knoop doorgehakt.
Dan moeten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens de al geplande persconferentie ook verdere financiële maatregelen aankondigen. De huidige steunpakketten waren al zo vormgegeven dat ze zouden ‘mee-ademen’ met de vraag van bedrijven, maar daar wordt ‘nog een stapje extra in gezet’. Winkels blijven bijvoorbeeld met voorraad zitten. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) zei gisteren al dat ‘hoe meer schade er wordt geleden, hoe meer er wordt gecompenseerd’. ,,We kijken wat er voor bepaalde sectoren nog extra moet.”
Nu al verwacht het kabinet zo'n 66 miljard euro aan coronasteun kwijt te zijn, dat wordt dus mogelijk nog meer.
Eerder werd overigens nog gesproken over het verzwaren van de maatregelen, zoals de sluiting van hotels, maar daar lijkt geen sprake van.
De stemming bij het beraad was somber. Gemiddeld raakten er vorige week zo’n 7700 mensen per dag besmet, terwijl het kabinet ‘terug wil’ naar een aantal van maximaal 1200 per etmaal. Bovendien waart de Britse mutatie van het virus rond, die stukken besmettelijker is. Daarnaast is nu ook een Zuid-Afrikaanse variant opgedoken.
Premier Mark Rutte liet vrijdag al weten weinig optimistisch te zijn. ,,We zien nog altijd te hoge besmettingscijfers. De zorg wil weer operaties uitvoeren bij mensen met andere kwalen.”
Mutant
Het kabinet kijkt nadrukkelijk naar omliggende landen. Zo is in Duitsland de lockdown verlengd tot en met 31 januari. Het OMT krijgt vanuit Engeland verontrustende berichten over de Britse mutatie van het virus, zei Diederik Gommers dit weekeinde. ,,De waarschuwingen die we krijgen uit Engeland liegen er niet om’’, aldus de voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care. ,,De mensen daar zeggen: ‘je weet niet wat er op je af komt’. Dat soort berichten kregen we in februari ook van onze collega’s uit Italië.”
Eerder al zei een ander OMT-lid tegen deze site, op voorwaarde van anonimiteit, dat de voortekenen slecht zijn. ,,Zoveel seinen staan op rood. Ik zie het heel somber in.”
Ook viroloog van het Amsterdam UMC en OMT-lid Menno de Jong zei vandaag tegen AT5 dat de huidige lockdown in ons land moet worden verlengd. ,,Als de lichte daling niet doorzet en tegelijkertijd de Engelse mutatie meer de overhand gaat nemen, dan zit je zelfs eerder aan striktere maatregelen te denken. Het is een spannende tijd, moet ik zeggen.”
Het OMT pleitte eerder voor een avondklok, maar dat idee kreeg te weinig politieke steun.
Vaccinatie
Enige hoop put het kabinet uit de vaccinaties die vorige week zijn begonnen. ,,We zijn niet van de een op de andere dag verlost van het virus. Het is voor mensen individueel van groot belang dat ze het vaccin hebben gekregen, maar voor het land als geheel duurt het echt een tijd voordat we het collectief gaan merken’’, zei Rutte daarover.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd. -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn. -
coronavirus
LIVE | Totale aantal besmettingen in tien weken verdubbeld naar 90 miljoen
Het aantal coronabesmettingen in ons land is opnieuw gedaald, maar niet genoeg: de lockdown wordt met drie weken verlengd. Blijven de basisscholen ook langer dicht? Wereldwijd staat het aantal besmettingen nu op ruim 90 miljoen. Volg het laatste coronanieuws in ons liveblog. Het nieuws van de afgelopen dagen lees je hier terug. -
Waarom het tijdens een wandeling wél lukt een goed gesprek te voeren
Na zó lang thuiswerken snak je zelfs naar die ene irritante collega. Gewoon om even te babbelen over iets anders dan werk. Maar hoe houd je contact met collega’s als zoveel mogelijk thuisblijven de norm is. Trainer en auteur Mirjam Wiersma helpt je de onderlinge band warm te houden. Vandaag: wandelen. -
PREMIUMvideo
Steun lijkt broos: ‘Opa en oma mogen niet naar kleinkind, maar kleinkind wel naar hen?’
Een van de meest ingrijpende maatregelen sinds de coronacrisis haalde op ongeorganiseerde wijze de eindstreep. De avondklok komt er, maar het parlementaire draagvlak voor coronabeleid lijkt broos.
-
SGP-burgemeester stapt uit partij om standpunt FvD
De burgemeester van Veenendaal, Gert-Jan Kats, is uit de SGP gestapt. Kats vindt dat de SGP ‘ondubbelzinnig afstand moet nemen’ van Forum voor Democratie en stelt dat de partij ‘een grens moet trekken’ bij antisemitisme. Eind vorig jaar werd bekend dat in de jongerenafdeling van FvD antisemitische berichten rondgingen. Partijleider Thierry Baudet zou antisemitisme hebben gerelativeerd. -
'Probeer zo snel mogelijk zo laag mogelijk te komen, verleng de lockdown én neem extra maatregelen’
Nieuwe lockdownmaatregelen als een avondklok en bezoekrestricties moeten de Britse mutant onder de duim helpen houden. Uit studies die RIVM-directeur Jaap van Dissel vanmiddag aan de Tweede Kamer laat zien, blijkt dat striktere blijf thuis-regels de reproductiewaarde met gemiddeld zo’n tien tot vijftien procent kunnen drukken. De ‘new kid in town’ bedreigt het positieve beeld. -
VIDEO
Rutte: Basisscholen eerder open dan 8 februari zou ‘klein wondertje’ zijn
De basisscholen en kinderopvang blijven vrijwel zeker dicht tot maandag 8 februari. Dat zei demissionair premier Rutte vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.