Volledig scherm
Loek Hermans trad door de zaak terug als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer © anp

Loek Hermans schikt met FNV in Meavita-zaak

De FNV en de voormalige top van het failliete Meavita, waaronder voormalig VVD-coryfee Loek Hermans, hebben geschikt in de zaak rond mogelijk wanbeleid bij het thuiszorgconcern. Dat hebben de partijen vanmorgen bekendgemaakt. Het akkoord betreft een bedrag van in totaal 65.000 euro. 

Quote

Het is goed dat er nu voor onze leden een einde komt aan de jarenlange onzeker­heid over de door hen geleden schade

Kitty Jong, vice-voorzitter FNV

Daarmee komt er een eind aan een juridische strijd van acht jaar. Meavita ging in 2009 failliet, met grote gevolgen voor zo'n 100.000 cliënten en 20.000 medewerkers. Niemand kreeg een ontslagvergoeding en de opgebouwde vakantiedagen gingen in rook op.

De FNV verweet de zorggigant steken te hebben laten vallen en sleepte de top voor de rechter. De Ondernemingskamer, die geschillen beslecht binnen bedrijven, oordeelde eind 2015 dat het faillissement inderdaad te wijten was aan wanbeleid. Loek Hermans, toenmalig voorzitter van de raad van commissarissen, trad daarop terug als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer. 

Die uitspraak werd echter in september 2016 door de Hoge Raad op formele gronden vernietigd, waardoor de zaak over moet. Omdat een nieuwe behandeling opnieuw veel tijd en geld zal gaan kosten, hebben de partijen een financiële regeling getroffen van in totaal 65.000 euro. 

Onzekerheid

,,Wij zijn verheugd dat wij een finale regeling hebben getroffen met de oud-bestuurders en oud-leden van de raad van toezicht van Meavita'', aldus Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV. ,,Ook is het goed dat er nu voor onze leden een einde komt aan de jarenlange onzekerheid over de door hen geleden schade.''

Ook de top van Meavita is tevreden met de uitkomst. ,,De zeventien oud-bestuurders en oud-leden van de raad van toezicht van Meavita hebben door het treffen van regelingen met de curatoren van Meavita en nu ook met FNV hun medeverantwoordelijkheid willen nemen voor het bij Meavita gevoerde beleid zonder daarmee overigens enige persoonlijke aansprakelijkheid te erkennen. Het is voor alle betrokken partijen goed dat met deze finale regeling een einde komt aan langdurige procedures'', aldus advocaat Jurjen Lemstra. 

Hermans' woordvoerder laat weten dat hij blij is dat de zaak voorbij is. ,,Er bestaat voor alle partijen helderheid, nu de zaak zo is geëindigd.” Verdere mededelingen over financiële zaken, zoals Hermans’ persoonlijke bijdrage aan het totale schikkingsbedrag van 65.000 euro, wil de zegsman niet doen.