Lokale partijen blijven de grootste én winnen meer terrein
Historisch lage opkomstHet is partijen niet gelukt de kiezer massaal te mobiliseren. De opkomst was met 50,5 procent historisch laag. Lokale partijen winnen opnieuw terrein, landelijke coalitiepartijen leveren iets in. De SP verliest fors.
De kiezer heeft de gemeenteraadsverkiezingen meer dan ooit genegeerd. De opkomstcijfers in grote steden als Amsterdam (46 procent ditmaal, was nog 52 in 2018) en Rotterdam (39 procent, was 47) bleken gisteravond een vroeg voorteken van een historisch dieptepunt: landelijk ging slechts 50,5 procent van de kiesgerechtigden naar het stemlokaal.
De stemmen gingen meer dan eerder naar lokale partijen: samen scoren zij 36 procent, omgerekend ruim 3400 van de dik 8000 raadszetels. Het CDA levert als verwacht wat in, maar met 11,2 procent van de stemmen niet zoveel als peilers voorspiegelden.
De VVD wordt de grootste landelijke partij in de raad, met 11,5 procent van de stemmen (dat was in 2018 nog 13,1). VVD-leider en premier Mark Rutte vierde die koppositie gisteravond in Den Haag, maar benadrukte dat de lage opkomst een beroerd gegeven is. Volgens Rutte speelt de ‘verschrikkelijke oorlog’ in Oekraïne de verkiezingen parten, omdat daar minder aandacht voor was in aanloop. ,,Maar dat moeten we analyseren.”
D66, GroenLinks en CU verliezen licht, de PvdA noteert juist een bescheiden winst. De Partij voor de Dieren wint terrein, net als lokale nieuwkomers van Volt, Bij1, BvNL en Forum voor Democratie.
Bekijk met onderstaande kaart de uitslag in jouw gemeente. Klik of zoek op je gemeente en daarna op coalitiebouwer om te kijken welke coalities er mogelijk zijn. De tekst gaat daarna verder.
Pijnlijk is vooral het verlies voor de SP: de partij van Lilian Marijnissen gaat van 4,2 procent in 2018 naar 2,7 procent nu, de grootste daling van deze verkiezingen. Marijnissen moest zelfs de leidende positie in SP-hometown Oss inleveren. ,,We moeten niet wegkijken van de reële problemen van mensen. Misschien hebben we dat te lang gedaan. De SP kan juist een bondgenoot zijn van mensen in hun strijd voor een eerlijker Nederland.”
De uitslagen tonen een verdere verbrokkeling van het lokale politieke landschap. Alleen al in Rotterdam bemachtigen drie nieuwkomers een plek in de gemeenteraad, met Volt, Bij1 en Forum voor Democratie. Door de versplintering dreigt coalitievorming steeds lastiger te worden op veel plekken.
Thierry Baudets Forum weet in meerdere steden een zetel in de gemeenteraad te bemachtigen. ,,Op dit moment varen wij een pad dat niet door iedereen wordt gevolgd”, zei Baudet op de uitslagenavond in het Limburgse Baarlo. ,,Ik had misschien ietsje meer verwacht maar ben overall wel tevreden. Wat wij willen is zo anders. Dus wij zijn sowieso een minderheidsstandpunt.”
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij
Verder doet GroenLinks het verrassend goed in diverse steden, met een ruime winst in Nieuwegein, maar ook een plus elders. En in Rotterdam streeft de partij zelfs de VVD voorbij als tweede partij na Leefbaar Rotterdam. Partijleider Jesse Klaver reageerde opgetogen bij de uitslagenavond: ,,Ik had met alles rekening gehouden, maar wat we nu zien is ongelooflijk bijzonder.”
Opvallend is ook dat PvdA na een periode van neergang weer de grootste partij in Amsterdam lijkt te worden, net voor GroenLinks. Partijleider Lilianne Ploumen gooide er woensdagavond een euforische toespraak tegenaan: ,,Hoe is het met jullie?! Goed?! Dat komt omdat Amsterdam rood kleurt! Wij zijn de grootste van Amsterdam!!!”
Vooraf werd al gevreesd voor de lagere opkomst. De oorlog in Oekraïne overschaduwde deze stembusgang. Peilers stellen dat die zorgen over de Russische invasie de aandacht voor deze verkiezingen wegdrukte. Diverse landelijke kopstukken kwamen ook niet toe aan campagnewerk.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Meeste spaarders krijgen geld niet terug na spaartaks-debacle, zegt staatssecretaris Van Rij
Spaarders die te veel belasting hebben betaald over hun vermogen, maar die daartegen geen bezwaar hebben gemaakt, hoeven niet te rekenen op volledige compensatie van de overheid. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Marnix van Rij, zojuist in de Tweede Kamer. -
PREMIUM58
Experts kritisch over wissen sms’jes: ‘Redenen om te twijfelen aan Ruttes omgang met richtlijnen’
In één klap is premier Ruttes allergie voor moderne technologie een politiek probleem. Rutte verwijderde jarenlang zelf de sms’jes uit zijn Nokia 301, zo bleek vandaag. Experts zijn kritisch, donderdag volgt een Kamerdebat. -
Waterschapsverkiezingen op de schop: einde ‘ondemocratische’ boerenzetels in zicht
De verkiezingen voor het waterschap gaan op de schop. Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks te steunen. Boeren en natuurorganisaties krijgen geen vaste zetels meer. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’
-
Cultuursector krijgt miljoenenimpuls, 12,5 miljoen naar dramaseries en docu’s
Het kabinet wil via een ‘herstelplan’ de culturele sector een impuls geven, ook omdat de coronamaatregelen daar forse impact hebben gehad. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
met video
Tweede Kamer wil morgen een debat over Ruttes sms’jes
Premier Mark Rutte ontkent dat hij de regels heeft overtreden door iedere dag zelf sms'jes van zijn telefoon te wissen, zoals de premier tot voor kort deed. ,,Ophef is geen reden dat er ook iets fout is gegaan”, zegt Rutte. De Tweede Kamer zal nog deze week debatteren over de kwestie.
93 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMartin Geuzinge
Peter de Jong
Christa Tache
Wybo Van Leeuwen
Geert Stuiver