Lokale partijen blijven de grootste én winnen meer terrein

Historisch lage opkomstHet is partijen niet gelukt de kiezer massaal te mobiliseren. De opkomst was met 50,5 procent historisch laag. Lokale partijen winnen opnieuw terrein, landelijke coalitiepartijen leveren iets in. De SP verliest fors.

93 reacties

 • Martin Geuzinge

  2 maanden geleden
  Er moet een nationaal kabinet komen. Dat wil zeggen alle partijen die aan de 2e kamerverkiezingen mee mogen doen, gaan ongeacht de verkiezins uitslag, dan gewoon plaats nemen in het Nationaal kabinet dat dan uitgebreid wordt naar 200 zetels. Elke partij krijgt dan een aantal zetels aan de hand van hun aandeel aan stemmen. Geen uitsluitingen meer, geen handjeklap in torentjes of achterkamertjes meer. Heel Nederland regeert dan mee. 2e kamer kan dan weg. Besluiten worden door te stemmen genomen.
 • Peter de Jong

  2 maanden geleden
  Als minder dan 50% van de kiesgerechtigden in een gemeente hun stem hebben uitgebracht, is er geen democratisch mandaat meer. Er kan dan geen democratisch bestuur worden gevormd. Het enige, dat de gemeente dan nog kan doen, is nieuwe verkiezingen uitschrijven. Halen die weer niet een meerderheid dan is er duidelijk geen draagvlak meer. Het gemeentebestuur kan zich dan alleen nog maar opheffen en de gemeente overdragen aan de burgers.
 • Christa Tache

  2 maanden geleden
  En voor al die mensen die er nog in geloven, met al die partijen moet je gaan samenwerken. Dat ene puntje war je nu juist voor op die ene partij stemde wordt weg onderhandeld bij formatie dus krijg je vooral wat je nu niet wilde. Want dat ene puntje haalt het nooit als je de enige bent.dus krijg je waar iedereen het toch al over eens was. Tja 44 jaar stem ervaring. Met ouder worden wordt je wijzer. En waar die windmolen komt bepaald eneco en anderen, wij niet
 • Wybo Van Leeuwen

  2 maanden geleden
  Eerst zal de politiek weer geloofwaardig moeten zijn voordat ik weer ga stemmen. Ik denk dat heel veel mensen hetzelfde vinden. In Breda is er een poppenkast dit weekend…..daar ga ik wel heen.
 • Geert Stuiver

  2 maanden geleden
  Het zou interessant zijn om het AD een landelijke poll te laten organiseren met de volgende stelling: Stel, er zou in Nederland een stemplicht en een kiesdrempel bestaan, waarbij je MOET stemmen op één van de negen grootste partijen van Nederland en één lokale partij, Partij Gemeentebelangen. Op welke partij zou je dan bij de Gemeenteraadsverkiezingen hebben gestemd? VVD, D66, PVV, CDA, PvdA, SP, GroenLinks, PvdD, ChristenUnie of Gemeentebelangen?