Volledig scherm
Wil Meulenbroeks, voorzitter LTO Melkveehouderij. © ANP

LTO schrikt van hoger aantal sjoemelboeren: 'dom en onverstandig'

Land- en tuinbouworganisatie LTO is 'geschrokken' van het grote aantal melkveebedrijven waar gesjoemeld wordt met de registratie van melkkoeien. Minister Carola Schouten (Landbouw) meldde vandaag dat inmiddels ruim 2.100 bedrijven hierom zijn geblokkeerd

,,Wij nemen echt voor 100 procent afstand van het gedrag van deze boeren'', zegt Wil Meulenbroeks van LTO na overleg op het ministerie van Landbouw. Dat boeren zich tot deze vorm van fraude laten verleiden is 'heel erg triest' en 'dom en onverstandig'.

Hij vindt dat er ook een 'heel stevig signaal' aan deze boeren mag worden gestuurd. Het levert de boeren financieel ook weinig op, meent Meulenbroeks. ,,Het is gerommel in de marge. De boeren hebben heel veel risico's genomen voor een klein gewin.''

Leeftijd vaarzen

Minister Schouten maakte vanochtend in een brief aan de Tweede Kamer bekend, dat bij ruim 2.100 bedrijven onregelmatigheden zijn aangetroffen in de registratie van de kalveren. Naast het 'schuiven' met kalveren, de onregelmatigheid die twee weken geleden aan het licht kwam, blijken de houders van runderen ook te sjoemelen met de leeftijden van vaarzen. Meer dan 7.700 bedrijven zijn nu in het vizier van de autoriteiten.

De ruim 2.100 boeren die vandaag of morgen worden geblokkeerd mogen in ieder geval geen dieren aan- en afvoeren zolang de registratie niet op orde is. Dat geldt ook voor reeds verkochte dieren. Wel mogen melk of andere dierlijke bijproducten het erf verlaten.

'Niet meer inspecteurs'

De boeren die bij een steekproef van de NVWA worden betrapt krijgen een proces-verbaal. De NVWA heeft al wel aangegeven dat er niet voldoende inspecteurs zijn om alle bedrijven af te lopen. Boeren die aan inspectie ontkomen, kunnen niet worden beboet. Minister Schouten ziet echter geen reden extra inspecteurs in te zetten. Toezichthouder NVWA moet het voorlopig doen met de huidige inspecteurs.

Schouten wijst erop dat ze alle betrokken bedrijven wel een naheffing kan opleggen, zodat overtreders in ieder geval met terugwerkende kracht afdragen waartoe ze verplicht waren. Bovendien kan de inkomenssubsidie die boeren krijgen bij fraude misschien worden gekort. Ook wordt met het OM overlegd of bedrijven ook strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. 

De NVWA zal proberen boeren tegen wie de grootste verdenkingen bestaan zeker te bezoeken, aldus het ministerie.