Volledig scherm
De gemeente Giessenlanden hield al eerder een scootmobieltraining. © Cor de Kock

'Maak cursus voor rijden met scootmobiel verplicht'

Update50Plus wil een cursus rijden met de scootmobiel verplicht stellen. Eerst moeten gebruikers dan een certificaat van goed gevolg behalen, voordat ze de scootmobiel daadwerkelijk mogen gebruiken. De cursus zou in het belang van de bestuurder zelf en andere verkeersdeelnemers zijn. 

Het aantal scootmobielen in het straatbeeld neemt sterk toe. In 2013 reden er al zo'n 250.000 rond. Schatting is dat dat er in 2030 misschien wel 600.000 kunnen zijn. In 2016 vielen er 38 verkeersdoden in gemotoriseerde invalidenvoertuigen. 

,,Het is geweldig dat mensen mobiel blijven, maar gezien het aantal genoeg reden om hier aandacht aan te besteden", aldus Kamerlid Corrie van Brenk. ,,Te vaak gebeurt het dat een scootmobiel bij wijze van spreken zo voor de deur wordt gezet. Hier is het sleuteltje, dit is de rem, dit is de gashendel en veel succes ermee! Mensen worden nergens op getoetst."

Regels
Een scootmobiel kan zich met 30 km/u voortbewegen. Het is een machine die je moet kunnen bedienen, en er bestaan speciale regels voor. 

50Plus vindt het ook te overwegen om met bepaalde intervallen een opfriscursus verplicht te stellen. En het is volgens de partij goed om het gebruik van spiegels te verplichten, net als een hoor- en zichttest. 

De VVD en de PVV, de twee grootste partijen in de Tweede Kamer zien niets in het verplichte karakter van dit plan. ,,Goed dat er cursussen zijn waar mensen deel aan kunnen nemen om hun verkeersveiligheid en die van anderen te verbeteren", zegt Kamerlid Roy van Aalst (PVV). ,,Maar dit als een verplichting opleggen vinden wij geen goede zaak. Wel moet er natuurlijk een fatsoenlijke uitleg gegeven worden bij aflevering van de scootmobiel."

Betuttelend

Remco Dijkstra (VVD) spreekt zelfs van een 'raar en betuttelend plan'. ,,Moeten ouderen dan ook een fietsdiploma of E-bikebewijs halen? Want daar vallen nog veel meer slachtoffers. Of naast hun certificaat of E-bewijs wegenbelasting gaan betalen? In ieder geval is het een lastenverzwaring voor oudere mensen. De VVD wil juist dat senioren mobiel zijn en ze weten zelf heel goed wat veilig is."

Quote

Te vaak gebeurt het dat een scootmo­biel bij wijze van spreken zo voor de deur wordt gezet. Hier is het sleuteltje, dit is de rem, dit is de gashendel en veel succes ermee!

Corrie van Brenk, 50Plus

Ook de SP laat weten geen tegenstander te zijn van praktische informatie over de werking van een scootmobielen, maar een verplichting vindt deze partij eveneens te ver gaan. ,,Het is belerend om tegen iedere ontvanger van een scootmobiel te zeggen: 'U mag hier pas op rijden wanneer u een cursus heeft gevolgd.' Nog los hiervan zijn er de praktische problemen: komt er dan bijvoorbeeld een apart scootmobielbewijs?", aldus Kamerlid Cem Laçin.

Bekijk hieronder hoe zo'n cursus rijden met een scootmobiel in zijn werk gaat.