Volledig scherm
Blik vanuit de cabine als een trein over de nieuwe spoorbrug van de Hanzelijn rijdt © ANP

Machinist moet ook gezond zijn in de bovenkamer

Treinmachinisten worden vanaf komend jaar ook regelmatig gecheckt op psychiatrische aandoeningen waardoor ze een gevaar op de rails zouden kunnen vormen. 

Hierdoor worden keuringen voor machinisten uitgebreider, staat in nieuwe regels die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft rondgestuurd naar betrokken partijen.  

Machinisten, rangeerders (medewerkers die voertuigen verplaatsen over korte afstanden), wagencontroleurs en treindienstleiders moeten nu al medisch en psychologisch geschikt zijn voor hun taak. 

Eerdere psychosen

Maar tijdens de uitgebreide periodieke keuring wordt straks ook specifiek gekeken naar doorgemaakte psychosen of, meer in het algemeen, ‘perioden met ernstige oordeels- en kritiekstoornissen‘.

,,Al dan niet samenhangend met een bipolaire stoornis of manie, maken deze stoornissen iemand meestal ongeschikt voor de uitoefening van een veiligheidsfunctie. Overleg met dan wel nader onderzoek door een arts-deskundige, is noodzakelijk“, luiden de aangepaste regels. 

Niet gelijk herkeuring

Quote

De psychiatri­sche eisen worden bij de eerstvol­gen­de keuring gehanteerd

Ministerie IenW

Deze wijziging betekent niet dat treinbestuurders die al zijn gekeurd, meteen moeten worden herkeurd. De psychiatrische eisen worden bij de eerstvolgende keuring gehanteerd.

Een machinist die nog geen 55 jaar oud is, moet iedere drie jaar een nieuwe verklaring van medische geschiktheid aanvragen. Daarboven gaat die vlieger ieder jaar op. 

Volgens een woordvoerster van staatssecretaris Van Veldhoven (spoor) wordt met de nieuwe check een hiaat in de regelgeving gerepareerd. Daardoor kon de psychiatrische toestand de laatste jaren alleen officieel worden meegewogen bij treindienstleiders. 

Noodzakelijk

,,Het stellen van eisen aan de psychiatrische gesteldheid van de hele groep veiligheidsfunctionarissen werd wel noodzakelijk geacht“, aldus het departement. De nieuwe regeling gaat al in op 1 januari.