Man achter Hans Brusselmans-filmpje stapt op als SP-voorzitter

videoRon Meyer stapt eind dit jaar op als voorzitter van de SP, heeft hij vanavond laten weten in een mail aan leden van de Socialistische partij. Hij stelt zich na afloop van zijn termijn niet herkiesbaar. Meyer heeft het besluit zelf genomen. 

In de vertrekmail, die nu ook op de SP-website staat, schrijft Meyer dat hij op deze manier zijn conclusies trekt na de slechte verkiezingsresultaten van de SP. ,,Als politiek voor mij persoonlijk is, betekent dat ook dat ik streng ben voor mezelf. Het resultaat van de Europese verkiezingen is bitter en extreem teleurstellend. Bij een dergelijke nederlaag hoort het nemen van verantwoordelijkheid.”

En: ,,De afgelopen 3,5 jaar heb ik als partijvoorzitter alles gegeven voor onze partij en onze idealen. Dat is elk moment een grote eer. Ik zal ervoor zorgen dat het stokje in het najaar op een goede manier wordt overgedragen. Omdat ik onmetelijk veel waarde hecht aan contact met onze leden, informeer ik u en alle andere SP-leden persoonlijk met deze email. In de diepste overtuiging dat onze idealen het waard zijn om met branie voor op te komen.”

Bakken met kritiek

Als campagneleider voor de Europese verkiezingen kreeg Meyer de afgelopen weken bakken met kritiek over zich heen na het publiceren door de SP van een zeer persoonlijk televisiespotje, waarin de PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans te kijk wordt gezet als asociale Brusselse machtspoliticus. Uiteindelijk behaalde de SP nul zetels bij de stembusgang vorige week donderdag. 

Meyer geeft aan dat de uitslag van de verkiezingen scherp intern geëvalueerd zal worden. In de top van de Socialistische Partij wordt ondertussen met nadruk gesteld dat het besluit van de voorzitter om te vertrekken, niet is afgedwongen door het partijbureau in Amersfoort. 

Partijleider Lilian Marijnissen blijft wél aan. Van haar hoefde Meyer niet weg, laat ze weten. Marijnissen zegt zelf nog vol optimisme en energie te zitten. Maar ook de leider moest gelijk na de Europese uitslag, waarbij de SP op nul zetels uitkwam, bekennen dat er een harde dreun is uitgedeeld. 

 ,,Wij zijn er niet in geslaagd om de terechte teleurstelling en begrijpelijke boosheid over de gevestigde orde te mobiliseren. We hebben niet de juiste snaar geraakt om mensen te overtuigen voor ons te kiezen. Dat betekent dus dat we op zoek moeten naar betere manieren om dit te doen”, schreef ze samen met scheidend voorzitter Meyer.

Begrijpelijk

Het vertrek van Meyer is begrijpelijk. De Socialistische Partij heeft sinds zijn komst als partijvoorzitter, in november 2015, vier reguliere verkiezingen op rij verloren. Onder zijn verantwoordelijkheid, Meyer is ook landelijk campagneleider van de SP, liepen alle keren het percentage stemmers en en het aantal zetels van de partij terug. 

De SP verloor bij de Europese verkiezingen ook ongelooflijk veel terrein in de eigen, tomaatrode bolwerken. Neem Heerlen, thuisstad van Ron Meyer: de SP behaalde er slechts 9% van de stemmen (20,6% in 2014). De PvdA sleepte bijna vier keer zoveel kiezers binnen, Forum voor Democratie anderhalf keer zoveel.    

Bij zijn aantreden eind 2015 gaf Ron Meyer aan dat hij ‘activisme’ intern het toverwoord wilde maken bij de SP. Meyer zei destijds in een interview met deze krant alleen ook dat de SP ‘geen aspirientje tegen de rechtse hoofdpijn’ mocht zijn. Dat klonk juist weer als het einde van de protestpartij. Die dubbele boodschappen kwamen onder zijn leiding vaker voor en zijn door de kiezer nooit begrepen.

Kijk hier naar het gewraakte spotje:

Volledig scherm
Partijvoorzitter Ron Meyer en politiek leider Lilian Marijnissen na afloop van een regulier overleg van het partijbestuur. Het bestuur van de SP sprak over de voor de partij rampzalig verlopen Europese verkiezingen. © ANP
  1. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.