Man springt van tribune in Tweede Kamer

videoDe plenaire zaal in de Tweede Kamer is vanmiddag ontruimd nadat een man van de publieke tribune sprong. Volgens ooggetuigen gaat het om een mislukte zelfmoordpoging. Kamerleden reageren geschokt.

Het incident gebeurde tijdens een inbreng van VVD-Kamerlid Arno Rutte. De Kamer vergaderde op dat moment over georganiseerde criminaliteit. Op beelden is een klap te horen en gegil van mensen. Rutte houdt geschrokken zijn hand voor z'n mond. De 65-jarige man uit Groenlo heeft zijn daad overleefd en is naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

De vergadering is voor de rest van de dag stilgelegd en de vergaderzaal van de Kamer is ontruimd. De livestream vanuit de zaal is stopgezet. Ooggetuigen worden ergens anders in het gebouw opgevangen. Kamervoorzitter Khadija Arib kan niks zeggen over wat er gebeurd is of hoe het met de man is. ,,Het was een zeer naar incident. Duidelijk is wel dat hij nog in leven is. Kamerleden kwamen direct in actie, wat mogelijk zijn leven heeft gered, benadrukt ook Arib. ,,Door zeer lovenswaardig optreden van verschillende personen die in de zaal aanwezig waren, is erger voorkomen.” 

Activist

Volledig scherm
. © RV

Het gaat om Hans Kamperman (65) uit Groenlo. De bekende activist protesteert al drie weken voor het gebouw van de Tweede Kamer voor de legalisering van cannabis. Hij schreef onlangs een brief aan premier Mark Rutte waarin hij zei dat de overheid moet stoppen met het criminaliseren van cannabis.

Kamperman werd eind vorig jaar door het Gerechtshof in Arnhem veroordeeld wegens het in bezit hebben van wiet. Er is hem geen straf opgelegd. De man zegt dat hij de wiet gebruikte voor het maken van wietolie. Die stelde hij beschikbaar aan vrienden die kanker hadden. Volgens het gerechtshof had hij ook wiet van anderen in huis. ,,Daar ben ik uiteindelijk op veroordeeld'', aldus de man.

Vanmorgen hintte Kamperman op zijn facebookpagina al op een dergelijke actie. ,,Vergeef mij deze daad, ik moet dit doen om de politiek wakker te schudden. Ik kan ze niet bereiken met mijn boodschap'', schreef hij onder meer.

Warrig

Een kennis van Kamperman, een journalist die eerder verslag deed van zijn protest, zegt dat hij er de laatste weken slecht aan toe was. ,,Hans werd steeds warriger en zei: ik ben bereid mijn leven te geven. Toen zei ik: nou, je moet het ook weer niet overdrijven. Maar hij bleef warriger en stelliger doen. Vanmorgen zei hij dat hij even een boodschapje ging doen. Een uur later hoorde ik de sirenes. Toen wist ik: shit, dat is Hans", aldus Darpan van Kuik. 

Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventielijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl

Volledig scherm
Politieagenten bij de plenaire zaal van de Tweede Kamer, nadat een bezoeker van de publieke tribune van de Tweede Kamer is gesprongen of gevallen. © ANP