Volledig scherm
Marianne Thieme © ANP

Marianne Thieme vertrekt uit Tweede Kamer

PARTIJ VOOR DE DIERENMarianne Thieme vertrekt uit de Tweede Kamer. Dat heeft de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren vanmiddag bekend gemaakt tijdens een partijbijeenkomst in Den Haag. De reden voor haar vertrek is onduidelijk. Thieme (47) zat dertien jaar in het parlement. De nummer twee van de partij, Esther Ouwehand, neemt het roer voorlopig over.

Het nieuws van het vertrek van Thieme komt onverwachts. ,,Afgelopen mei, na de 24e succesvolle verkiezing sinds onze oprichting, heb ik besloten dat het een goed moment is om het stokje over te dragen zodat er de komende anderhalf jaar, tot de volgende verkiezingen, kan worden gewerkt aan mijn opvolging’’, liet Thieme weten.

Ze deed dat vanmiddag tijdens een ledendag van de Partij voor de Dieren die werd gehouden in de Tweede Kamer. ,,Denk niet dat ik wegga’’, zei ze ook. ,,Weet dat ik me voluit voor onze gezamenlijke idealen zal blijven inzetten, zij het buiten het parlement. De beweging die ik in 2002 met een klein groepje mensen ben begonnen, is er niet een waarmee je zou kunnen of willen stoppen. Na zeventien jaar politiek leiderschap zal ik me binnen onze partij graag op een andere manier blijven inzetten.’’

Lees verder onder de tweet

Ouwehand

Quote

Na zeventien jaar politiek leider­schap zal ik me binnen onze partij graag op een andere manier blijven inzetten

Marianne Thieme

Thieme was een van de oprichters van de Partij voor de Dieren. Ze kwam bij de Tweede Kamerverkiezingen in november 2006 voor het eerst in het parlement, met twee zetels. Nu heeft de partij vier zetels. De partij had vijf zetels, tot het vertrek van Femke Merel van Kooten. Dat Kamerlid stapte afgelopen zomer op bij de Partij voor de Dieren, omdat zij botste met Thieme en zich niet langer kon vinden in de partijkoers.

Esther Ouwehand, al jaren de nummer twee van de partij, neemt het leiderschap voorlopig over. Waarom Thieme heeft besloten niet langer partijleider te zijn, is onduidelijk. In een persbericht kondigt de partij aan dat komende week een afscheidsinterview met Thieme verschijnt in de Groene Amsterdammer. Haar laatste dag in de Tweede Kamer is dinsdag 8 oktober.

Vorig najaar ontbrak Thieme al een aantal maanden in de Kamer. Ze was met ziekteverlof. Onduidelijk was, wat Thieme precies had. Begin dit jaar keerde ze weer terug in de Kamerbankjes.  

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Afgelopen Prinsjesdag stal Marianne Thieme de show met haar ‘insectenjurk’. © Pim Ras Fotografie

‘Zeventien jaar onder kaasstolp’

Niko Koffeman, fractievoorzitter in de Eerste Kamer en medeoprichter van de Partij voor de Dieren, zegt zich ‘heel goed te kunnen voorstellen’ dat Thieme vertrekt. ,,Ze heeft zeventien jaar onder de Haagse kaasstolp gezeten. Er zijn meer dingen te doen binnen onze sociale beweging. Het is voor haar tijd om ook andere mensen de ruimte te geven.’’

Koffeman zegt verder dat Esther Ouwehand niet automatisch de nieuwe lijsttrekker is bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. ,,Zij is tijdelijk onze partijleider, maar Marianne heeft er bewust voor gekozen om anderhalf jaar voor de verkiezingen afscheid te nemen, zodat er binnen de partij tijd is om te kijken wie die rol het beste op zich kan nemen.’’

Rutte: groot respect

Premier Mark Rutte (VVD) schrijft in een tweet ‘groot respect’ te hebben voor wat Thieme heeft bereikt. ‘Dertien jaar lang bewees Marianne Thieme als Kamerlid dat je op overtuiging en inhoud een politieke partij kunt bouwen. Ik bewaar goede herinneringen aan onze contacten in die lange periode’, schrijft Rutte, die Thieme blijkbaar al heeft gesproken. ‘Ik heb haar het beste toegewenst voor de toekomst.’ 

Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff noemt de uitbouw van een nieuwe partij ‘een ontzettend knappe prestatie’.

‘Een goot voorvechter voor groene politiek verlaat de Kamer’, schrijft GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver. ‘Veel respect voor wat Marianne Thieme afgelopen jaren heeft neergezet.’

Powervrouw

Rob Jetten (D66) noemt Thieme een 'powervrouw’ en ‘een bondgenoot in de strijd voor een duurzame en groene wereld'. Het vertrek van de Partij voor de Dieren-voorvrouw uit de Kamer noemt Jetten ‘ontzettend jammer’.

Lilian Marijnissen (SP) vindt het vertrek van Thieme jammer, en stelt dat ‘de Tweede Kamer een bevlogen politica verliest. Iemand bij wie de idealen altijd voorop staan’.

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma vindt het ‘knap hoe Marianne Thieme haar partij op de kaart heeft gezet, ook al lagen onze opvattingen vaak ver uit elkaar’. Ook Gert-Jan Segers (ChristenUnie) was het niet altijd eens met Thieme, stelt hij, maar hij respecteerde ‘de manier waarop ze ons steeds uitdaagde goed voor de schepping te zorgen’.

Al in juli was het vertrouwen van PvdD-stemmers in Marianne Thieme al flink gedaald volgens het EenVandaag-opiniepanel. Politiek verslaggever Peter Winterman geeft tekst en uitleg.