Volledig scherm
Partijleider Lilian Marijnissen van de SP © ANP

Marijnissen waarschuwt GroenLinks en PvdA over pensioenen: ‘Laat je niet door kabinet ompraten’

Partijraad SPSP-leider Lilian Marijnissen heeft vandaag tijdens een partijraad van de socialisten vakbond FNV, PvdA en GroenLinks opgeroepen om zich niet door het kabinet te laten ompraten in de pensioendiscussie en te blijven strijden voor een écht eerlijk pensioen voor jong en oud.  

Marijnissen tegen de linkse oppositiepartijen, die Rutte III mogelijk in de Senaat aan een meerderheid kunnen helpen: ,, We trekken nu samen op om een eerste stap te zetten: terug naar 66 jaar. Dus is de eis 66 jaar, geen dag langer. Hoeveel koffie er ook gedronken wordt.”

De SP spreekt van ‘een rode lijn’ bij de onderhandelingen, die niet overschreden mag worden. Volgens Marijnissen zagen we bij het vorige kabinet Rutte wat er dan gebeurt: ,,Eindeloos veel kopjes koffie achter de schermen, veel mooie woorden en aan het eind van de rit kreeg Rutte gewoon zijn zin. Het is nu Koolmees die over de brug moet komen.”

Alleen steun voor goede plannen

Quote

Het past SP‘ers niet om de schouders te laten hangen. Er was teleurstel­ling, maar het optimisme wint

Lilian Marijnissen (SP)

Zelf willen de socialisten uiteindelijk terug naar een AOW-leeftijd van 65 jaar. De partijleider herhaalde vanmiddag op het partijkantoor in Amersfoort het onveranderde standpunt van de SP, mocht dit kabinet steun zoeken voor andere wetsvoorstellen: ,,Goede plannen steunen we, slechte plannen niet.”

Marijnissen kwam ook nog even terug op de slechte uitslag voor haar partij bij verkiezingen voor de Provinciale Staten (en indirect de Senaat) anderhalve week geleden. ,,Het past SP‘ers niet om de schouders te laten hangen. Er was teleurstelling, maar het optimisme wint. En er zijn veel lessen te leren.”

Zo gaf ze aan dat de opkomst laag is geweest onder mensen die normaal SP kiezen. Die moeten weer gemobiliseerd worden, onder meer door de SP de stem te laten zijn  van hun woede. Nu heeft vooral Forum voor Democratie die rol vervuld. Eerder op de dag zei partij-ideoloog Ronald van Raak dat 'de rem eraf moet bij de SP’. 

Blijven bij de idealen

Dat zal ook gebeuren richting de Europese verkiezingen die gelijk voor de deur staan, beloofde partijleider Marijnissen in haar speech. De SP blijft bij de idealen: de strijd vóór klimaatrechtvaardigheid, tegen het ‘rauwe’ kapitalisme en tegen een EU die Nederland beschouwt als ‘een provincie in het Europese Rijk van Brusselse bureaucraten en de graaiende elite’.

Tot slot maakte Marijnissen nog een punt van de onbeperkte arbeidsimmigratie binnen de EU. Die biedt volgens haar vrijheid noch vooruitgang. ,,Het is alleen maar een neoliberale race naar beneden, toegejuicht door Rob Jetten.”