Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

‘Marionet' van Marine Le Pen: extreemrechtse Jordan (23) favoriet in Frankrijk

In Frankrijk is hij dé verrassing van de Europese verkiezingen. De extreemrechtse Jordan Bardella loopt voorop in de peilingen; hij is nog maar 23 jaar oud en nu al favoriet.

Buiten staan indrukwekkende bodyguards met donkere zonnebrillen, binnen zitten zo'n honderd mensen in een zaaltje ongeduldig te wachten: waar blijft hij nou? Vooralsnog moeten ze het doen met zijn gezicht, op de verkiezingsaffiches die overal hangen: Jordan Bardella.

Na lang wachten arriveert hij dan eindelijk. Een auto met donkere ruiten stopt voor het gebouw, zo'n stevige bewaker doet het portier open en Bardella stapt lachend uit, met zijn telefoon aan zijn oor.

  1. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

    Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

    Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.