Volledig scherm
PREMIUM
Premier Rutte en zijn assistent Caroline Hermans bij aankomst op het Binnenhof © ANP

Mark Rutte wisselt van zusje Hermans als adviseur

Tot tweemaal toe kiest premier Mark Rutte een dochter van de omstreden VVD’er Loek Hermans tot politiek adviseur. Wat is het geheim van de familie Hermans? Een verhaal over politieke dieren, gebaseerd op gesprekken met insiders.

Quote

Je hebt niets aan een politiek adviseur die je naar de mond praat en zegt

Volledig scherm
Sophie Hermans © ANP

Op de verkiezingsavond van 15 maart staan vader Loek Hermans en zijn twee dochters Sophie en Caroliene na de eerste exitpoll even samen te praten. In het Haagse World Trade Centre, waar de VVD bijeen is, ziet een partijganger het trio en zegt: ,,Ha! De dynastie-Hermans! Heb je nog andere kinderen, Loek?’’ De VVD-prominent vertelt dat hij nog een zoon en een dochter heeft. Caroliene vult gevat aan: ,,Die doen normaal.’’

Normaal doen was niet alleen de verkiezingsleus van de VVD in de campagne, het is een motto dat evengoed op Sophie (36) en Caroliene (31) kan worden geplakt. Goede bekenden en collega’s omschrijven de zussen als betrouwbaar, integer en oplossingsgericht. Met een goed humeur bovendien. De oudste is bedachtzamer en van de droge grap, terwijl de jongste scherper uit de hoek kan komen, vooral als het even tegen zit.