Volledig scherm
Minister Stef Blok. © EPA

Marokko 'boos' na uitlatingen minister Blok

Er is diplomatieke spanning ontstaan tussen Marokko en Nederland na uitlatingen van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken). Blok becommentarieerde afgelopen week de celstraffen die leiders van protesten in het Marokkaanse Rif-gebied kregen. Blok zei dat deze straffen ‘aan de hoge kant lijken’.

Zeker vijftig protestleiders werden veroordeeld na grootschalige demonstraties in het Marokkaanse Rif-gebied tegen onderdrukking en achterstelling van de lokale bevolking en corruptie. Volgens de Marokkaanse regering brachten zij daarmee de staatsveiligheid in gevaar.

Het commentaar hierop van Blok zou de Marokkaanse overheid in het verkeerde keelgat zijn geschoten, melden Marokkaanse en Franse media. De Nederlandse ambassadeur Desiree Bonis zou afgelopen vrijdag door de Marokkaanse minister van buitenlandse zaken op het matje geroepen. Marokko zou Bloks uitspraken als ‘inmenging met interne aangelegenheden’ beschouwen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de ambassadeur om 'duiding' is gevraagd over het Nederlandse standpunt in de zaak.

Mild

In de Tweede Kamer vonden veel partijen de opstelling van Blok juist te mild. De minister zei verder dat hij geen heil ziet in het aanscherpen van het reisadvies voor Marokko, nu de spanningen tussen de Marokkaanse regering en Riffijnen oploopt. Blok wees er deze week op dat het reisadvies voor de steden in de Rif al ‘geel’ is, wat inhoudt dat daar veiligheidsrisico's zijn en reizigers moeten oppassen.