Volledig scherm
De bijbetalingen op medicijnen worden gemaximeerd. © ANP

'Maximum aan bijbetaling medicijnen treft uiteindelijk patiënt'

Er is kritiek op het kabinetsplan om bijbetalingen voor geneesmiddelen te maximeren op 250 euro per verzekerde per jaar. De zorgverzekeraars zijn bang dat sommige patiënten en zijzelf daar de dupe van worden.

In Nederland bepaalt de overheid wat een zorgverzekeraar maximaal aan zijn verzekerden mag vergoeden voor geneesmiddelen bij de apotheek. Is de prijs van een medicijn hoger, dan moet de patiënt het verschil zelf bijbetalen.

Op papier betaalt jaarlijks ruim een miljoen Nederlanders gemiddeld 19 euro bij voor geneesmiddelen. In totaal zo'n 40.000 patiënten hebben een hoge bijbetaling, van gemiddeld 582 euro per jaar. 

Compensatie

Quote

Als de minister de bijbetalin­gen gaat maximeren op 250 euro, dan is het risico reëel dat veel fabrikan­ten stoppen met hun regeling

Zorgverzekeraars Nederland

Veel fabrikanten zijn echter in de loop der jaren de gebruikers van hun geneesmiddelen een compensatieregeling gaan aanbieden, omdat ze hun prijzen hoog willen houden. Apothekers nemen de verrekening van die compensatieregeling voor hun rekening. Toch wil minister Bruno Bruins (Medische Zorg) af van hoge bijbetalingen op medicijnen.

,,Ik ga de eigen betalingen voor geneesmiddelen uit het geneesmiddelenvergoedingssysteem voor deze kabinetsperiode vanaf 2019 maximeren op 250 euro per jaar per verzekerde", schrijft hij dus aan de Tweede Kamer. Een slecht plan, pareren de zorgverzekeraars. 

,,
Als de minister de bijbetalingen gaat maximeren op 250 euro, dan is het risico reëel dat veel fabrikanten stoppen met hun regeling. Hierdoor gaan mensen, die nu alleen op papier een bijbetaling hebben, straks daadwerkelijk bijbetalen. Blijven fabrikanten toch compensaties uitkeren, dan is het denkbaar dat dit straks dubbel gebeurt: door de fabrikant én door de zorgverzekeraar, wat fraude in de hand werkt."

Hogere prijzen

De maximeringsmaatregel kan volgens de zorgverzekeraars ook tot gevolg hebben dat fabrikanten hun prijzen verhogen. Want als een patiënt de eerste 250 euro aan bijbetalingen zelf heeft betaald, zal de zorgverzekeraar straks de meerkosten ongelimiteerd moeten vergoeden. Bovendien is het systeem om de bijbetalingen te maximeren, bureaucratisch en duur.

Minister Bruins wil lagere maximumprijzen voor geneesmiddelen, scherper inkopen en beter kijken welke geneesmiddelen tegen welke prijs worden vergoed, zo werd afgelopen vrijdag al bekend. Hij hoopt door onder meer deze maatregelen over uiteindelijk bijna 470 miljoen euro per jaar te besparen.

De Tweede Kamer praat donderdag met de minister over geneesmiddelen.

Volledig scherm
Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg. © ANP