Volledig scherm
Een medewerker van Rijkswaterstaat wist via honderden valse facturen met relatief kleine bedragen jarenlang in totaal enkele miljoenen te verduisteren © Getty Images/iStockphoto

Medewerker van Rijkswaterstaat geeft lesje in frauderen, maar loopt tegen de lamp

Een ambtenaar van Rijkswaterstaat is erin geslaagd om via honderden fictieve inkoopopdrachten van maximaal 15.000 euro per stuk over een periode van zeven jaar voor miljoenen te frauderen. Zijn collega‘s vertrouwden de dader volledig, tot die tegen de lamp liep.   

In maart liet minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) al weten dat een medewerker van Rijkswaterstaat vanaf 2014 tot recent voor zo‘n 1,7 miljoen euro valse facturen had ingediend. Na intensief onderzoek blijkt het zelfs te gaan om ruim 2,3 miljoen, vanaf juni 2012.

Maar nog interessanter is de wijze waarop de persoon te werk ging en daarover is nu veel meer duidelijk geworden. Zo blijkt dat er bijna alleen maar valse facturen zijn ingediend via het zogenoemde proces van ‘light inkopen‘. Dit zijn eenvoudige inkoopopdrachten voor producten of diensten tot een maximum van 15.000 euro.

Zelf akkoord geven

Quote

Het moet honderden ‘fake’ opdrachten betreffen, aangezien de medewerker niet boven de 15.000 euro mocht bestellen

Deze persoon kon zelf zulke opdrachten verstrekken en akkoord geven voor een geleverd product of dienst. Achteraf moest controle plaatsvinden, maar jarenlang was het goedkeurend stempel voor de transacties een automatisme. Ook de verwerking van de contracten was niet sluitend, waardoor de fraudeur het zelfs voor elkaar kreeg nieuwe, niet-bestaande crediteuren in de administratie van het héle departement te laten opnemen.

Het moet honderden ‘fake’ opdrachten betreffen, aangezien de medewerker niet boven de 15.000 euro mocht bestellen. Dat deze persoon jarenlang ongestoord zijn gang kon gaan, wijt de minister vandaag in een brief aan ‘de vertrouwensrelatie tussen budgethouder en medewerkers’. Uit onderzoek is geen bewijs naar voren gekomen dat de dader met iemand samenwerkte.

Wel zou er in 2012 sprake zijn geweest van rechtstreekse betalingen van een leverancier aan betrokkene. Het zou hier gaan om een situatie waarin die voor eigen gewin goederen van Rijkswaterstaat aan de leverancier heeft verkocht voor een totaalbedrag van 18.000 euro. Ook deze deal is pas recent aan het licht gekomen. 

Onderzoek in eindfase

Het interne onderzoek nadert de eindfase. De medewerker is half mei al ontslagen, nadat een bekentenis werd afgelegd. Het politieonderzoek zal naar verwachting binnenkort worden afgerond. Op dat moment zal de totale fraude in een definitieve aangifte worden vastgelegd die naar het OM gaat.  

Overigens blijft na onderzoek onduidelijk of ook anderen zich van dubieuze facturen hebben bediend om zichzelf te verrijken. ,,Dat kan op basis van de uitgevoerde analyse op dit moment nog niet met zekerheid worden vastgesteld”, staat in de brief. Er zijn geen concrete aanwijzingen.