Volledig scherm
Marianne Thieme tussen de mannen tijdens een lijsttrekkersdebat. © ANP

Meer vrouwen in de Kamer? Stem níet op de eerste vrouw op de lijst

Als er één beeld uit de verkiezingscampagne op het netvlies staat gebrand, dan zijn het de blauwe pakken. Politiek in Nederland lijkt meer dan ooit een mannenzaak. Stichting Stem op een Vrouw roept kiezers op om op een vrouw te stemmen die gezien de peilingen nét buiten de boot zou vallen.

Quote

Als het lukt om zeven tot acht vrouwen extra in de Kamer te krijgen, stijgt het percentage vrouwen in het parlement met 5 procent.

Santi van den Toorn

,,Op de eerste vrouw stemmen heeft geen effect. Veel mensen hebben daar nooit over nagedacht’’, zegt Santi van den Toorn van de stichting. Zij en haar kompanen ('vrouwen, mannen, jong en oud') bedachten een strategie waarmee ze vandaag zeven vrouwen extra in de Kamer kunnen krijgen. Door een vrouw die gezien de peilingen op een onverkiesbare plaats staat veel voorkeursstemmen te geven, kan zij een hoger geplaatste man uit de Kamer knikkeren. Met een kwart van de kiesdeler, zo’n 15.000 stemmen, wordt een kandidaat tóch gekozen.

Wie een VVD-hart heeft kan het beste op nummer 30 Chantal Nijkerken-de Haan stemmen. D66’ers die meer vrouwen in de Kamer willen, doen er goed aan om op Antje Diertens (nummer 18) of Monica den Boer (nummer 20) te stemmen. De socialist die vindt dat er meer vrouwen een Kamerzetel verdienen moet Roemer links laten liggen en het vakje van Sun Yoon van Dijk (nummer 23 op de kandidatenlijst) rood maken.

Scheve man-vrouwverhouding

Alle cijfers laten een scheve man-vrouwverhouding zien. Van de 28 deelnemende partijen staat er bij 24 een man aan het roer. Bijna twee derde van de huidige Tweede Kamer bestaat uit kerels. Dat is al decennia zo. Na deze verkiezingen zal er wederom niet veel veranderd zijn - twee derde van de kandidaten op een verkiesbare plaats is man - tenzij Nederlanders daar vandaag in het stemhokje een einde aan maken.

Van den Toorn (27) en haar kompanen zien flinke belangstelling voor de uitgedachte strategie. ,,Als het lukt om zeven tot acht vrouwen extra in de Kamer te krijgen, stijgt het percentage vrouwen in het parlement met 5 procent. We hebben goede hoop dat we dit halen. Onze Facebookpost is een half miljoen keer bekeken. Onze site trok gisteren 15.000 bezoekers en vandaag tot 10 uur al 6.000 keer. 5 procent meer vrouwen is niet heel veel, maar we hopen dat de politieke partijen dit goed in de oren knopen en voortaan de kandidatenlijst evenwichtiger opstellen.’’

Vrouwenblad Opzij maakte een handige kieslijst van vrouwen die nét niet op een verkiesbare plaats staan:

VVD (23 – 27 zetels): plaats 30: Chantal Nijkerken-de-Haan

PVV (21 – 25 zetels): plaats 27: Daniëlle de Winter

PvdA (11 – 13 zetels): plaats 12: Joke de Kock of 14: Marith Volp

SP (14 – 16 zetels): plaats 23: Sun Yoon van Dijk

CDA (18 – 20): plaats 20: Lenny Geluk-Poortvliet of 21: Hilde Palland

D66 (17 – 19 zetels): plaats 18: Antje Diertens of 20: Monica den Boer

CU (5-7 zetels): plaats 6: Stieneke van der Graaf of 10: Joëlle Gooijer-Medema

GroenLinks (15-17 zetels): plaats 19: Isabelle Diks

PvdD (4 – 6 zetels): plaats 5: Femke Merel Arissen of 6: Eva van Esch 

plaats 7: Christine Teunissen

50PLUS (4 – 6 zetels): plaats 8: Wilma Schrover

DENK (0 – 2 zetels): plaats 4: Gladys Albitrouw

VNL ( 0 – 1 zetel): plaats 4: Tanya Hoogwerf

FvD (0 – 2 zetels): plaats 3: Susan Teunissen

Volg al het verkiezingsnieuws  op onze liveblog.