Middelbare scholen weer open vanaf 2 maart, kappers mogelijk ook
VIDEOScholieren op de middelbare school kunnen vanaf volgende week weer naar de les. Dat heeft het kabinet vanmiddag besproken tijdens een overleg op het Catshuis. Bijna alle andere coronamaatregelen zullen echter worden verlengd na 2 maart, inclusief de avondklok.
Delen per e-mail
Het formele besluit wordt pas dinsdagochtend door het kabinet genomen, waarna die avond weer een persconferentie wordt gehouden door premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid). Het huidige pakket aan maatregelen loopt af op 2 maart. Vast staat dat het leeuwendeel van de huidige regels zal worden verlengd. Dat geldt ook voor de avondklok.
Het kabinet wil op die manier ‘ruimte scheppen’ om versoepelingen voor jongeren mogelijk te maken, zo bevestigen bronnen rond het kabinet. Middelbare scholen gaan weer open en heel misschien gaat dat ook gelden voor het middelbaar beroepsonderwijs (MBO). Voor HBO en universiteiten verandert er nog niets.
Hoe de lessen er voor middelbare scholieren precies uit gaan zien, staat nog niet vast. Mogelijk worden klassen opgedeeld, zodat steeds maar de helft naar school kan. Maar dat is nog onderwerp van overleg.
Kappers
Verder neemt het kabinet dinsdag ook een besluit over de contactberoepen, zoals de kappers. Het kabinet denkt erover hen weer toe te staan aan het werk te gaan. Als dat gebeurt, zal dat wel onder de uitdrukkelijke voorwaarde zijn dat iedereen zich streng aan de coronamaatregelen houdt, zoals niet met te veel mensen in een ruimte en het dragen van mondmaskers. Ook zal de eventuele versoepeling snel weer worden teruggedraaid als het aantal besmettingen weer verder oploopt. Het kan ook nog zijn dat de versoepeling niet voor álle contactberoepen gaat gelden.
Het aantal besmettingen loopt al een paar dagen weer licht op. Vandaag meldde het RIVM 4720 nieuwe positieve coronatesten. Dat zijn er meer dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 3935 lag. Het kabinet vindt het daarom niet verantwoord veel regels te versoepelen. Wel wil het gehoor geven aan de roep om in elk geval voor jongeren iets te doen. Leerachterstanden lopen op en veel kinderen klagen over depressieve klachten.
Hoewel het kabinet had gezegd dat de avondklok de eerste maatregel zou zijn die weer geschrapt zou worden, kiest het nu toch voor het onderwijs. Door de scholen weer te openen zal het aantal besmettingen onherroepelijk verder oplopen, hebben de deskundigen van het OMT al becijferd. Maar door de avondklok nog even in stand te houden, hoopt het kabinet dat dat aantal toch binnen de perken blijft.
Later deze week debatteert het kabinet met de Tweede Kamer. Oppositiepartijen GroenLinks en SP hebben al aangegeven dat wat hen betreft ook de HBO's en universiteiten open moeten.
LAKS: goed nieuws als scholen weer opengaan
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is verheugd over het nieuws dat de middelbare scholen waarschijnlijk vanaf volgende week weer opengaan. ,,We moeten het definitieve besluit nog afwachten, maar mocht het zo zijn, dan zijn we daar erg blij mee”, aldus voorzitter Nienke Luijckx. ,,Wij zijn heel benieuwd hoe het er concreet uit komt te zien.”
Woensdag voerden scholieren en studenten in Den Haag actie voor meer haast bij het heropenen van middelbare scholen, hogescholen en universiteiten.
Er wordt ook gekeken naar het openen van mbo’s. De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) spreekt van een ‘heel goed signaal’. Voorzitter Noah Hajji hoopt dat met name de praktijklessen als eerste weer door kunnen gaan, het zijn volgens hem vooral die studenten die het erg zwaar hebben met onderwijs op afstand.
Minder verheugd zijn de studenten van het hbo en de universiteiten. Volgens hen is hier nog geen zicht op meer ruimte. ,,Onze grote hoop is om dinsdag in ieder geval van het kabinet te kunnen horen wanneer studenten weer naar de hogeschool of universiteit mogen voor fysiek onderwijs. Al is het één dag in de week, er moet licht komen aan het einde van de tunnel”, aldus het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet onderzoekt betaald verlof na miskraam of doodgeboorte
Het kabinet laat onderzoeken of en hoe er een regeling kan komen voor betaald verlof voor stellen die getroffen worden door een miskraam of een doodgeboorte. Dat zei minister Wouter Koolmees maandag in de Tweede Kamer. -
PREMIUM
Een pandemie vraagt om wetten waar nooit iemand over nadacht
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: en wéér tikte een rechter de overheid op de vingers. -
video
Pas over een week uitspraak hoger beroep avondklok
Het gerechtshof neemt een week de tijd om na te denken of de avondklok juridisch door de beugel kan. Het hof wil geen overhaaste beslissing nemen over de ingewikkelde kwestie. Tot die tijd blijft de avondklok zoals die nu is van kracht, besloot het gerechtshof. -
Opinie
Links moet zich nu juist verenigen, niet schamen
In de naoorlogse politieke geschiedenis was links nog nooit zo klein. En de sociale ongelijkheid juist zo groot, stelt Arthur Wiggers. Linkse partijen moeten zich verenigen in een nieuw, aansprekend verhaal. -
PREMIUMANALYSE CORONADEBAT
Het OMT adviseert, het kabinet beslist, de Kamer kijkt toe
Het kabinetsbeleid rond vaccineren en versoepelen krijgt felle kritiek in het parlement, maar weinig partijen sleutelen werkelijk aan de fundamenten van het coronabeleid. Eerst moet die derde golf dalen.
-
eigen tuin eerst
Geen zin in de buxusmot? Er zijn genoeg alternatieven voor de plant
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Martijn laat mensen die hun smaak verloren weer proeven: ‘Ik vind het soms zelf echt niet te eten’
Martijn van Gemst (40) laat mensen die hun smaak hebben verloren weer proeven. Net nadat hij een speciale opleiding hiervoor afrondde, verloor hij zélf zijn smaak door corona. Even was hij in ‘complete paniek’, tot hij besloot zichzelf te onderzoeken. Met succes. ,,Als je het allerliefst friet met mayonaise eet, maar je proeft het niet meer, dan zorg ik ervoor dat je het wél weer ervaart.” -
VRAAG & ANTWOORD
‘Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?’
,,Waarom vormen de koplampen van een auto vaak een gezicht?”, vraagt lezer Jaïr Waal in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie.