Militairen en stewardessen voor vaccinatiecampagne: ‘Straks anderhalf miljoen prikken per week’
RIVM-BRIEFINGIn mei moeten de GGD’s in totaal wekelijks anderhalf miljoen vaccinaties kunnen zetten op in totaal 140 locaties. Daarvoor is veel extra prikpersoneel nodig, desnoods worden Defensie, het Rode Kruis en ‘stewardessen van Transavia’ ingezet.
Dat zei Tiemen Bloemberg, programmadirecteur testen en vaccineren van de GGD vanochtend in een bijpraatsessie met Tweede Kamerleden. ,,We zitten middenin een gigantische operatie, vanaf mei willen we anderhalf miljoen vaccins per week zetten.”
Momenteel zetten de GGD’s wekelijks nog maar 400.000 à 500.000 inentingen. De uitbreiding van de capaciteit is afhankelijk van leveringen en eventuele prikpauzes, maar ook van beschikbaar prikpersoneel, zegt Bloemberg. ,,We werken nu met tienduizend mensen, we breiden steeds uit. Nu is er niet genoeg personeel voor anderhalf miljoen prikken, maar we schalen op.”
Vooralsnog is er geen personeelsprobleem, stelt de GGD-directeur, de gezondheidsdiensten hebben duizend militairen en extra Rode Kruis-vrijwilligers achter de hand, ook is er een deal met Transavia over de inzet van personeel: ,,De stewardessen zijn bereid mee te werken, we monitoren voortdurend wat nodig is.”
Vaccins
Jaap van Delden, RIVM-coördinator van de vaccinatiecampagne, stelt dat de Astra-prikstop voor 60-minners geen grote problemen veroorzaakt: ,,We gebruiken het vaccin maximaal, maandag hadden we nog 23.000 doses op voorraad, dat is relatief weinig.” De Astra-vaccins die nog komen zijn allemaal nodig om 60-plussers in te enten: ,,Ze blijven gewoon nodig.”
Het AstraZeneca-vaccin wordt uit voorzorg niet meer gegeven aan mensen onder de 60 vanwege uiterst zeldzame bijwerkingen. Mensen boven de 65 jaar krijgen in principe het Pfizer/BioNTech-vaccin aangeboden, maar als doses van AstraZeneca over zijn, mogen huisartsen deze eventueel ook aan 65-plussers aanbieden.
Wel moet snel duidelijkheid komen over de inzetbaarheid van de 79.000 geleverde doses van het Janssen-vaccin. Die blijven voorlopig in de koeling liggen na meldingen van een mogelijke zeldzame en ernstige bijwerking rond bloedstolsels. Meer onderzoek moet komende week het lot van dit vaccin bepalen. ,,Er is geen plan B.”, zei Van Delden op een vraag wat er gebeurt als Janssen onverhoopt helemaal wegvalt. ,,We blijven bij plan A: iedereen zo snel mogelijk vaccineren.”
Het Janssen-vaccin was eerst bestemd voor ziekenhuispersoneel (35.000) en 35.000 mensen in GGZ-klinieken. ,,Als dat lang duurt, moeten we voor hen een nieuwe route kiezen.” Eerder werd al duidelijk dat het wegvallen van Janssen - dit jaar komen 11 miljoen doses binnen - een vertraging van ‘weken’ betekent voor de totale Nederlandse prikcampagne.
Volgens Van Delden zit Nederland nu ‘internationaal in de middenmoot’. ,,Soms zit je net wat hoger, soms wat lager. We doen het zeker niet slecht.” Overigens kunnen mensen niet zelf kiezen welk vaccin ze willen, stelt het RIVM. Zolang er sprake is van schaarste leidt een vrije keuze tot vertraging. Die schaarste zal zeker tot juni of juli duren. Als iedereen een eigen vaccin zou mogen kiezen, wordt de strategie volgens Van Delden nog ingewikkelder, zodat het nog langer duurt voordat mensen zijn ingeënt.
RIVM-directeur Jaap van Dissel praat parlementariërs bij over het verloop van de epidemie. Het kabinet wil pas versoepelen als de piek van de derde golf voorbij is, naar verwachting ergens de komende week of de week daarna, volgens de modellen van het RIVM. Over de zorgwekkende Braziliaanse mutant zegt Van Dissel: ,,Die mutant is besmettelijker.” Maar volgens laatste wetenschappelijke artikelen is de ‘kruisimmuniteit’ tussen de 60 en 80 procent. Dat wil zeggen: wie een andere coronavariant heeft gehad zou zo’n 60 tot 80 procent immuniteit hebben tegen deze Braziliaanse P1-variant.
Bekijk hieronder onze video’s over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement. -
Vakantie met kleintjes
Vakantieleed: ‘Op dag drie gingen we plankgas naar huis’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen eruit, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Liesbeth Meijndert zat met twee zieke kinderen én noodweer op een Nederlandse camping. -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
PREMIUM20
Nu alles duurder wordt: zo kick je af van alsmaar geld uit willen geven
We willen weer leuke dingen doen met ons geld: reizen, festivals. Maar tegelijkertijd moeten we gezien de inflatie op de kleintjes letten. Tijd om af te kicken van alsmaar méér willen, zeggen experts Erik Franck en Malaika Brengman: ,,Weet dat een aankoopimpuls in de praktijk na een kwartiertje overwaait.’’ -
Overheid moet wachtende tbs'ers tienduizenden euro's betalen
Door een tekort aan plekken in tbs-klinieken moet het kabinet de komende jaren tienduizenden euro’s aan wachtende patiënten betalen. De afgelopen 18 maanden is 57.000 euro uitgekeerd aan tbs’ers.
-
PREMIUM
Huisarts over zwabberend prikbeleid: patiënten snappen er geen hout meer van
EINDHOVEN - Het vaccinatiebeleid van Nederland is zo complex dat het niet meer is uit te leggen, verzuchten GGD, huisartsen en KBO Brabant. Terwijl er aan de ene kant mensen zijn die wanhopig uitkijken naar een coronaprik, dreigen er aan de andere kant miljoenen AstraZeneca-vaccins ongebruikt op de plank te blijven liggen. -
PREMIUM
Hoe zit het precies met die enge bloedpropjes bij AstraZeneca en Janssen? Vijf vragen en antwoorden
Na AstraZeneca blijkt ook het Janssen-vaccin in enkele gevallen tot een ernstige vorm van trombose te leiden. De net geleverde Janssen-vaccins blijven daarom tot nader order in de koeling. Wat weten we over het verband tussen de vaccins en de zeer zeldzame bijwerking? -
Minister: Zelfstandigen kunnen binnenkort adres afschermen in KvK-register
Alle eenmanszaken, waaronder veel zzp’ers, kunnen straks hun vestigingsadres helemaal laten verbergen in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat wil minister Micky Adriaansens (Economische Zaken), die haar visie op het register naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.