‘Miljardeninvesteringen nodig om woningnood ouderen op te vangen’
Gemeenten moeten een flinke inhaalslag maken om genoeg woningen geschikt te hebben voor de groeiende groep ouderen, blijkt uit onderzoek van ouderenorganisatie ANBO en ActiZ, de organisatie van zorgondernemers.
Delen per e-mail
De financiële impact van vergrijzing is enorm voor het woningbeleid van gemeenten. De kosten van aanpassingen aan woningen, zodat mensen er goed oud kunnen worden, worden landelijk geraamd op ruim 13 miljard euro.
Zo kost het volgens de organisaties 7,5 miljard euro om woningen aan te passen die al nabij voorzieningen voor ouderen liggen, zoals zorg, ondersteuning en toegankelijke horeca en winkelcentra. Daar komt nog 6 miljard bij om huizen geschikt te maken voor ouderen die willen verhuizen vanwege een gebrek aan zulke voorzieningen.
Niet sexy
De situatie is nijpend, vertelt ANBO-directeur Liane den Haan. ,,De markt zit in veel gemeenten compleet op slot. Of er zijn weinig voorzieningen. De route naar het verpleeghuis is ondertussen ook verstopt. En dan zouden ouderen niet bereid zijn te verhuizen!”
Ouderenwoningen aanpassen is gewoon ‘niet sexy’ voor lokale bestuurders, aldus Den Haan. ,,Ze willen allemaal grote vastgoedprojecten uit de grond stampen. Dat is kortzichtig. Want er ontstaan crisissituaties: mensen die vallen, compleet gedesoriënteerd in het ziekenhuis belanden en waar helemaal geen plek voor is in een tehuis.”
Er is in Nederland nu al een groot tekort aan tientallen duizenden seniorenwoningen en zo’n 15.000 verpleeghuisplekken, constateren de organisaties. Steeds meer ouderen komen in de problemen omdat gemeenten niet goed voorbereid zijn op de vergrijzing.
Mooie voorbeelden
Rick Hogenboom, bestuurder De Posten/lid ActiZ Kerngroep Wonen en Zorg: ,,Het aantal thuiswonende ouderen verdubbelt de komende jaren en daarmee ook de behoefte aan zorg en ondersteuning. We zien veel mooie voorbeelden van wijken die ‘vergrijzingsproof’ worden, van hofjes of bejaardenhuizen 2.0, maar het gaat niet snel genoeg.”
ANBO en ActiZ pleiten voor haast bij het ontwikkelen van nieuwe woonzorg-concepten voor ouderen. Hun onderzoek helpt gemeenten daarbij.
Verder in het nieuws
-
Gemor binnen coalitie over lachgas-besluit
VVD en D66 zijn niet te spreken over het voornemen van staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) om recreatief gebruik van lachgas landelijk te verbieden. Sterker nog: de Kamerleden van beide regeringspartijen waren compleet verrast over dit kabinetsbesluit, geven ze aan. ,,Hier is het laatste woord nog niet over gezegd!” -
Feestje voor eerste JSF-toestel kostte 500.000 euro
Defensie heeft 500.000 euro betaald voor het feestelijke onthaal van de eerste F-35 in Nederland. Eind oktober landde het gloednieuwe gevechtsvliegtuig, ook wel bekend als de Joint Strike Fighter (JSF), op Vliegbasis Leeuwarden. -
Update / video Lachgas wordt softdrug, kabinet verbiedt bezit en verkoop
Lachgas wordt een softdrug. Het kabinet plaatst dit verdovende middel onder de Opiumwet. Hierdoor wordt het bezit, de handel, verkoop, vervoer en de productie van lachgas verboden. De branchevereniging Van Lachgas Leveranciers (BVLL) voorspelt méér criminaliteit en méér mensen met verlammingsverschijnselen. -
Openbaar Ministerie: niets gevonden in archieven dat wijst op politieke bemoeienis in zaak-Wilders
Het Openbaar Ministerie blijft er bij: er is geen enkele politieke bemoeienis geweest met het besluit om Geert Wilders te vervolgen. Zijn minder-Marokkanen-uitspraken zelf waren de enige reden. Toch wil het hof afwachten of er niet meer documenten opduiken en stelt de zaak uit tot begin februari. -
Kabinet geeft scholen in nieuw lespakket meer vrijheid
Scholen krijgen in het nieuwe lespakket de vrijheid om 30 procent van de lessen naar eigen inzicht in te vullen. Zo wil het kabinet voorkomen dat leraren worden overladen met vakken die ze ‘moeten’ geven. Nu is het lesplan nog grotendeels dichtgetimmerd door het landelijke curriculum.
-
PREMIUM
interview/ video Blokhuis over lachgasverbod: Het speelkwartier is over
Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) is de drijvende kracht achter het verbod op lachgas voor recreatief gebruik. Hij vindt het hoog tijd voor een ban nu steeds meer horrorverhalen opduiken over de schadelijke gevolgen van dit geestverruimende middel. -
PREMIUM
Gebrek aan geloofwaardigheid dwingt Engeland te kiezen voor ‘minst slechte’ partij
De Britten maken zich op voor de derde landelijke verkiezingen in ruim vier jaar. Donderdag gaan ze naar de stembus, en weer lijkt de Conservatieve Partij er met de winst vandoor te gaan. -
Opinie Eten halen bij boeren? Dat is mijn moeder destijds slecht bekomen
'Zorg bij supermarkten over kerstblokkade boeren' (AD 6-12).Lezer Lezer Ton Groenendijk reageert op het bericht in deze krant over boeren die dreigen de distributie van de supermarkten plat te leggen rond de kerstdagen.