‘Miljardeninvesteringen nodig om woningnood ouderen op te vangen’
Gemeenten moeten een flinke inhaalslag maken om genoeg woningen geschikt te hebben voor de groeiende groep ouderen, blijkt uit onderzoek van ouderenorganisatie ANBO en ActiZ, de organisatie van zorgondernemers.
De financiële impact van vergrijzing is enorm voor het woningbeleid van gemeenten. De kosten van aanpassingen aan woningen, zodat mensen er goed oud kunnen worden, worden landelijk geraamd op ruim 13 miljard euro.
Zo kost het volgens de organisaties 7,5 miljard euro om woningen aan te passen die al nabij voorzieningen voor ouderen liggen, zoals zorg, ondersteuning en toegankelijke horeca en winkelcentra. Daar komt nog 6 miljard bij om huizen geschikt te maken voor ouderen die willen verhuizen vanwege een gebrek aan zulke voorzieningen.
Niet sexy
De situatie is nijpend, vertelt ANBO-directeur Liane den Haan. ,,De markt zit in veel gemeenten compleet op slot. Of er zijn weinig voorzieningen. De route naar het verpleeghuis is ondertussen ook verstopt. En dan zouden ouderen niet bereid zijn te verhuizen!”
Ouderenwoningen aanpassen is gewoon ‘niet sexy’ voor lokale bestuurders, aldus Den Haan. ,,Ze willen allemaal grote vastgoedprojecten uit de grond stampen. Dat is kortzichtig. Want er ontstaan crisissituaties: mensen die vallen, compleet gedesoriënteerd in het ziekenhuis belanden en waar helemaal geen plek voor is in een tehuis.”
Er is in Nederland nu al een groot tekort aan tientallen duizenden seniorenwoningen en zo’n 15.000 verpleeghuisplekken, constateren de organisaties. Steeds meer ouderen komen in de problemen omdat gemeenten niet goed voorbereid zijn op de vergrijzing.
Mooie voorbeelden
Rick Hogenboom, bestuurder De Posten/lid ActiZ Kerngroep Wonen en Zorg: ,,Het aantal thuiswonende ouderen verdubbelt de komende jaren en daarmee ook de behoefte aan zorg en ondersteuning. We zien veel mooie voorbeelden van wijken die ‘vergrijzingsproof’ worden, van hofjes of bejaardenhuizen 2.0, maar het gaat niet snel genoeg.”
ANBO en ActiZ pleiten voor haast bij het ontwikkelen van nieuwe woonzorg-concepten voor ouderen. Hun onderzoek helpt gemeenten daarbij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ophef na uitspraken VVD-leider: ‘Niet vergeten dat slavernij ook veel welvaart heeft gebracht’
Fractieleider Yola Hopmans van de VVD in het Gelderse Rheden oogst een storm van kritiek op uitspraken die ze over het Nederlandse slavernijverleden deed. Zo zei ze dat we ‘niet moeten vergeten dat de slavernij ons ook veel welvaart heeft gebracht’. De Rhedense VVD-fractie neemt daarvan openlijk afstand, Hopmans maakt excuses. -
Woningcorporaties moeten de komende drie jaar de huren voor laagste inkomens verlagen
In ruil voor de afschaffing van de verhuurdersheffing per 2023 heeft minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) bindende prestatieafspraken gemaakt met woningcorporaties, gemeenten en de Woonbond. Er moeten twee keer zoveel sociale huurwoningen worden gebouwd en voor de laagste inkomens wordt de huur verlaagd. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Goedkoper groente en fruit laat nog jaren op zich wachten
De afschaffing van de btw op groente en fruit laat nog minimaal twee jaar op zich wachten. Het kabinet laat eerst onderzoeken welke producten er allemaal onder de nieuwe belastingregel komen te vallen.
-
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
203
Rutte: ‘Ik ga niet in gesprek met relschoppers die met moker op politieauto rammen’
De complete Tweede Kamer wijst het geweld bij boerenprotesten af. Een onafhankelijke bemiddelaar moet de stikstofimpasse doorbreken en een nieuwe wet moet intimidatie bij politici thuis strafbaar maken. -
71
Verbod op geheime ruimte in auto's om vervoer van drugs en wapens tegen te gaan
Het wordt illegaal om in een vervoermiddel, zoals een auto of vrachtwagen, een geheime ruimte te maken die is bestemd voor opslag of vervoer van wapens en drugs. Dat blijkt uit een geplande wijziging van het Wetboek van Strafrecht, die vandaag openbaar is gemaakt.